Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Inspektionen för vård och omsorg kritiserar Hallands sjukhus i Varberg för brister i samband med en utskrivning av en multisjuk patient. Bild: Arkiv
Inspektionen för vård och omsorg kritiserar Hallands sjukhus i Varberg för brister i samband med en utskrivning av en multisjuk patient. Bild: Arkiv

IVO kritiserar Hallands sjukhus för oförberedd hemkomst

Hallands Sjukhus i Varberg kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Kritiken handlar om att sjukhuset skickade hem en multisjuk patient som inte kunde gå själv i taxi utan att säkerställa att någon var på plats för att ta emot i hemmet.

Händelsen inträffade midsommarveckan 2019. En patient i sextioårsåldern med flera diagnostiserade allvarliga sjukdomar var inlagd på Hallands Sjukhus i Varberg för en hudinfektion. När patienten blev utskriven från sjukhuset blev denne hemkörd av en taxi. Väl hemma var det ingen som kunde ta emot patienten, som hade stora problem att gå och tog sig fram med en rullator. Personen hade heller inte några nycklar till bostaden.

Patienten blev lämnad på platsen och när sambon en och halv timma senare kom hem efter sitt arbetspass hade patienten ramlat till marken och skadad axeln.

IVO såg flera brister vid hanteringen av utskrivningen

Sambon anmälde det inträffade till IVO och hade förutom själva utskrivningen också synpunkter på medicineringen och frånvaron av en vårdplan. IVO:s utredning blev klart i mitten på december förra året. Där slår de fast att det har skett flera brister i samband med utskrivningen av den multisjuke patienten. Bland annat skriver man i sitt beslut:

Det fanns brister gällande de samordnande insatser som utfördes vid vårdavdelningen i samband med patientens hemgång, som gjorde att patienten inte anlände till hemmet på ett tryggt sätt.”

Vidare kan man läsa:

Det fanns brister gällande planering av patientens uppföljande vård och behandling efter utskrivning från vårdavdelningen.”

Ingen av sjukhusets läkare kritiseras av IVO utan istället riktar de sin kritik mot det systematiska patientsäkerhetsarbetet på vårdavdelningen. IVO kan komma att följa upp vilka åtgärder som vidtas av sjukhuset.