En sjuksköterska brast i att dokumentera i patientjournalen, skriver Ivo i sitt beslut. Personen på bilden har inget med händelsen att göra.
En sjuksköterska brast i att dokumentera i patientjournalen, skriver Ivo i sitt beslut. Personen på bilden har inget med händelsen att göra. Bild: Isabell Höjman/TT

Ivo-kritik för behandling av döende patient

En patient som var i livets slutskede kom in till sjukhuset i Varberg. Vården var bristfällig, inte sakkunnig och omsorgsfull, konstaterar Ivo.

ANNONS
LocationVarberg||

Patienten hade spridd bröstcancer och blivit sämre varför hon lades in på sjukhuset i Varberg våren 2018. Mannen och dottern lämnade sina telefonnummer för att vårdpersonalen skulle kontakta dem om kvinnan skulle bli sämre.

När mannen ringde till avdelningen några timmar senare fick de veta att kvinnan ramlat och inte var kontaktbar. Trots att hon vid inskrivningen knappt kunde stå på benen hade hon tillåtits att själv gå på toaletten. Det var då hon ramlade. Mannen och dottern begav sig till sjukhuset direkt.

Fasansfull sista natt

Kvinnan var orolig, hade ont och fick upprepade krampanfall. Natten var fasansfull, enligt mannen som har anmält ärendet till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Kvinnan avled dagen därpå.

ANNONS

Ivo har utrett ärendet och kritiserar avdelningen där kvinnan vårdades. En sjuksköterska har brustit i att dokumentera i patientjournalen. Vården och behandlingen på avdelningen var inte sakkunnig och omhändertagande utifrån ett palliativt omhändertagande, konstaterar Ivo i beslutet.

Anmälaren har även klagat på bemötandet men dessa delar har Ivo inte utrett eftersom de inte bedöms ha direkt betydelse för patientsäkerheten utifrån patientsäkerhetslagen. Men Ivo påminner om att närstående ska omhändertas med hänsyn och omtanke i samband med dödsfall.

ANNONS