Patienten dog efter att komplikationer uppstått när beslutet att operera dröjde. Ivo öppnar nu ett tillsynsärende av kirurgkliniken i Varberg.
Patienten dog efter att komplikationer uppstått när beslutet att operera dröjde. Ivo öppnar nu ett tillsynsärende av kirurgkliniken i Varberg. Bild: Stefan Berg

Ivo öppnar tillsynsärende efter patients död

Patienten dog efter att ha vårdats på kirurgkliniken i Varberg. Ivo anser att Region Hallands utredning är bristfällig och synar verksamhetens rutiner.

ANNONS
LocationVarberg||

En patient sökte vård på grund av magsmärtor. Flera undersökningar gjordes men när beslut om operation fattades hade komplikationer tillstött och patienten avled.

Otillräckligt utrett

Händelsen anmäldes av Region Halland till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Men Ivo anser att Region Halland inte har utrett händelsen tillräckligt och öppnar ett tillsynsärende.

– Man har inte inkommit med det vi vill ha. Därför avslutar vi det ärendet och breddar det där vi tittar på rutiner och hur man jobbar, säger Kerstin Walmerud, enhetschef på Ivo.

Oerfarna läkare

Ivo konstaterar i sitt beslut att ett antal brister kvarstår i vårdgivarens utredning. Samarbetet mellan kirurgkliniken och röntgenavdelningen har inte fungerat. Läkarna som bedömde patienten var dessutom ”mindre erfarna”.

ANNONS

Åtgärdsförslagen som har angetts för att händelsen inte ska inträffa igen är enligt Ivo inte rimliga.

– Vid tidigare utredningar enligt lex Maria har vårdgivaren angett samma åtgärdsförslag. Här anser vi att man får vara lite mer kreativ, säger Kerstin Walmerud.

Tillsyn har gjorts tidigare

Chefläkare Per Isacson berättar att det händer ungefär en gång om året att Ivo startar ett tillsynsärende för Region Halland. Tidigare har bland annat ögonvården varit under lupp.

– Ibland är vi inte helt ense med Ivo i deras beömningar men vi är väldigt måna om det systematiska kvalitetsarbetet och tycker att det är bra att Ivo finns.

Han förklarar att det är tre saker som patienter vill ha när en vårdskada har uppstått. Det är en ursäkt, en förklaring och en försäkran om att något liknande inte ska hända igen.

Bristande dokumentation - patient dog

ANNONS