Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hala vägar på flera ställen i Halland.
Håll avstånd och räkna med att det tar längre tid att transportera dig, det är råden från räddningstjänsten. Bild: Vegard Wivestad Grøtt

Ishalka på de halländska vägarna

SMHI:s varning om plötslig ishalka under natten och morgonen verkar ha gett effekt. Räddningstjänsten har inte ryckt ut på en enda trafikolycka under morgonens rusningstrafik.

Under måndagen utfärdade SMHI en klass 1-varning om plötslig ishalka i Halland gällande natten till tisdag och morgonen. Orsaken var nederbörd i kombination med låga temperaturer som gjorde att temperaturen i marken kunde gå ner på minussidan.

Under tisdagsmorgonen var vägarna hala och blanka på flera håll i länet men de halländska trafikanterna verkar ha hanterat det bra.

– Vi har inte fått larm om någon olycka över huvud taget, det verkar som att bilisterna och cyklisterna håller sig lugna, säger Thomas Andersson, inre befäl hos räddningstjänsten i Halmstad, vid åtta-tiden på tisdagsmorgonen.

Fortfarande varning för halka

SMHI:s varning gäller inte längre och enligt Trafikverkets hemsida som uppdaterar om läget på de större vägarna beskrivs E6 som ”våt”. På riksväg 25 är det dock gulmarkerat mellan Halmstad och Ljungby med en varning om risk för halka.

Det finns ingen information från Trafikverket om de mindre vägarna i länet men risken finns att det kan vara riktigt halt där det inte hunnit sandas eller saltas än.

– Jag vet att väghållarna kör de stora vägarna i ett första skede, de hinner inte med allt på en gång, säger Thomas Andersson.

Tipsen från Thomas Andersson har vi hört förut men är värda att upprepas. Idag kan vara en dag som det är extra viktigt att hålla avstånd.

– Det är det vanliga som gäller, att hålla avstånd och förlänga tiden du behöver för att transportera dig. Vi märker ofta att det inte har hållits tillräckligt med avstånd när det uppstår kökrockar, säger han.