Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

IS-kvinna från Halmstad åtalas för krigsförbrytelse

En kvinna från Halmstad åtalas nu för grov krigsförbrytelse och grovt folkrättsbrott. Hon är misstänkt för att ha låtit sin son användas som barnsoldat.

För första gången i Sverige väcks åtal för brottet krigsförbrytelse genom användande av barnsoldat, en kvinna från Halmstad står åtalad. Kammaråklagare Reena Devgun väckte åtal vid Stockholms tingsrätt under tisdagen.

”Utredningen ger stöd för att sonen under tiden han bott hemma utbildats och tränats för att delta i fientligheterna, att han utrustats med militär utrustning samt militära vapen och att han använts i strid och för propagandasyfte samt för andra uppdrag som utgjort ett led i krigföringen”, säger hon enligt ett pressmeddelande.

Flyttade med barnen från Halmstad till Syrien

Den 49-åriga kvinnan växte upp på Vallås i Halmstad men flyttade 2013 med sina barn och deras pappa till Syrien för att ansluta sig till den terrorlistade organisationen IS.

Där misstänks hon ha tillsett att hennes son rekryterats och använts som barnsoldat från att han var 12 år gammal. Enligt åtalet har pojken använts för stridsuppdrag och varit utrustad med militära vapen.

Sönerna dog i Syrien

Kvinnan återvände till Sverige i december 2020 och häktades först misstänkt för äktenskapstvång begånget i Syrien, en utredning som nu lagts ner. I september 2021 häktades hon i stället misstänkt för brotten som hon nu åtalats för.

De barn hon hade med sig tillbaka till Sverige har socialnämnden i Halmstad tvångsomhändertagit. Två av kvinnans söner, som fötts i Halmstad, ska ha dött i Syrien 16 och 18 år gamla.

Enligt pressmeddelandet från Åklagarkammaren nekar kvinnan till brott.

LÄS MER: Fotbollstjej i Halmstad tog barnen till IS i Syrien

LÄS MER: IS-mamman från Halmstad häktad

LÄS MER: Brottsutredning fortsätter mot IS-mamma från Vallås