Intresset för biodling ökar i Halland – experterna ger sina bästa tips

Går du i biodlartankar? I Halland blomstrar lokalföreningarna, och det finns många villiga veteraner som vill föra kunskapen vidare.

ANNONS
|

För den biologiska mångfalden eller för kvalitetssäkrande av svensk honung. För några av Hallands mest engagerade biodlare finns det många anledningar att börja odla bin. Intresset för biodling i Halland har blomstrat de senaste åren, i alla fall om man ser till medlemsökningen i Hallands biodlarförening.

Bengt Frizell och Magnus Kranshammar är på olika håll ordföranden för biodlarföreningar i Halland. Tillsammans besitter de flera decenniers erfarenhet och delar med sig av den på utbildningar i lokalföreningarna.

– Det är inte bara pensionärer längre, även unga och barnfamiljer. Många vill ha det i trädgården och grannar är mer och mer accepterande nuförtiden, säger Bengt Frizell ordförande i Falkenberg-Ätradalens biodlarförening.

ANNONS

Kostnad och material

Att sätta igång med biodling innebär en investering i en hel del material. Magnus Kranshammar tycker att man behöver två bisamhällen för att ge sig själv de bästa förutsättning för en god skörd. Sen behövs även kupor, ramar, slunga och förvaringsutrymme.

De första åren uppskattar Magnus att man får räkna med en kostnad på runt 25 000 kronor.

– Men sen precis som med allt annat kan man komma undan mycket billigare om man hittar begagnat. Men sen när de väl börjar blir många ivriga och vill ha allt direkt. Då springer det lätt iväg.

Magnus och hans fru Ulrika har idag 25 bisamhällen där de även håller utbildningar för nybörjare. På deras gård i Karl Gustav ligger det mycket eftertanke bakom vilka växter som planteras för att främja både de egna bina och de vilda pollinatörerna.

– 90 procent av pollineringen sker av vilda pollinerare. Så bina är inte de viktigaste pollinerarna, men däremot är de en väldigt stark och effektiv reklampelare för den biologiska mångfalden, säger Magnus och Ulrika fyller i:

– Effekterna som bin har på naturen blir en dominoeffekt. Vad vi än gör tänker vi på detta och det viktiga är att ha växter som blommar över så stor del av året som möjligt.

ANNONS

Lind, körsbär och kastanj är tre bi-magneter i trädgården. Men hösthallon, snödroppar och andra tidiga och sena växter är minst lika viktiga för att säkra binas tillgång till nektar.

Certifierar din honung

Efter investeringar i tid och pengar väntar den första skörden honung. Bengt Frizell från Falkenberg berättar om sitt engagemang för honungens kvalitetsbevarande.

– Förr hade alla någon som odlade bin i sin närhet, och man visste hur riktig honung skulle smaka. Idag vet man inte det och det dyker upp många fuskprodukter i affärerna.

För att en produkt ska få kallas honung får den endast bestå av nektar från blommor och avföring från bladlöss. Fuskprodukterna på marknaden kan innehålla tillsatser, eller honung från bin som blivit matade med sockerlag.

Märket Svensk Honung är en kvalitetsmarkör. Det räcker inte med att honungen är svensk utan ska även kvalitetssäkrats, och kraven har under åren blivit hårdare.

– Varje förening har en kommitté som bedömer honungen efter de krav som finns. Man måste göra allt själv, har honungen skickats iväg för förpackning eller liknande godkänns den inte.

På Falkenberg-Ätradalens Biodlarförening håller Bengt kurser som sträcker sig över hela året. Att gå en kurs är hans främsta tips för att ge sig själv bästa förutsättning från början.

ANNONS

– Man kan läsa hur mycket som helst men sen när man väl står där är man inte så kaxig. Du måste se det som ett husdjur som har behov som förändras över året, och som du måste lära dig hantera och möta.

ANNONS