Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Intensivt arbete väntar valkansliet

Ett febrilt arbete väntar kommunernas valkanslier efter beslut om nyval i vår.

I onsdags kom det historiska beskedet från statsminister Stefan Löfven att landet står inför ett nyval 22 mars. Valet kommer att se ut som vilket val som helst - när det gäller riksdagsvalet. Något kommunal- eller regionval blir det däremot inte. En röstsedel istället för tre alltså.

Majlis Wolfhagen, ordförande i Falkenbergs valnämnd, hade på torsdagen bara hunnit ha ett första samtal i korridoren med valgeneral Oskar Åhrén om att arbetet måste sättas igång.

– Jag sa att vi måste boka in ett möte så snabbt som möjligt om vad vi ska göra. Tiden går och sedan har vi snart mars.

Det är många frågor för valnämnden att lösa, bland annat vilka lokaler som finns på valdagen och vilken personal som finns till valkansliet och röstnings- och förtidsröstningslokaler.

– Det är en stor apparat att dra igång ett val för en kommun. Vi måste också kalla till valnämndsmöte men det kan vi inte göra före första januari, säger Majlis Wolfhagen.

Det beror på att det sitter helt nya personer i valnämnden efter årsskiftet utifrån resultatet av höstens kommunval. Varje parti utser sina ledamöter.

För höstens val budgeterade Falkenbergs kommun 1,1 miljoner kronor. Av dem bidrog staten med 660 000 kronor. Resterande 450 000 kronor finansierades av kommunen. Wolfhagen utgår från att kostnaden för det kommande nyvalet landar på en liknande summa.

Även Varbergs kommun har nu en rad förberedelser framför sig, bland annat ska drygt 250 valarbetare rekryteras.

– Och så ska det bokas vallokaler och packas och köras ut utrustning, säger Marcus Andersson, kanslisamordnare på kommunen.

Vad kommer allting att kosta?

– I Varbergs kommun brukar vi ha en budget på 1,4 miljoner för kostnader kring val men hur mycket det blir den här gången är svårt att säga.

Kommer vi att se valstugor och affischer på stan?

– Ja, partierna kommer nog att dra igång valkampanjer precis som vanligt.