Än så länge går det inte att coronatesta barn i grundskolan med lindriga förkylningssymtom.
Än så länge går det inte att coronatesta barn i grundskolan med lindriga förkylningssymtom. Bild: TT

Inte fritt fram att coronatesta barn i Halland

I Halland erbjuds inte möjligheten att coronatesta barn under 16 år – i alla fall inte än. Detta trots att Folkhälsomyndigheten har gått ut med nya direktiv när det gäller barn och unga.

ANNONS
LocationHalland||

Skolorna är i gång och i måndags gick Folkhälsomyndigheten ut med nya rekommendationer när det gäller coronatester av barn och unga. Nu ska barn i förskoleklass, årskurs 1 - 9 och i gymnasieåldern ges möjligheten att coronatesta sig – även vid lindriga förkylningssymptom. Detta för att barn inte ska missa så mycket av skolgången.

Hur gör en förälder för att coronatesta sitt förkylda barn i Halland?

– Det finns olika spår för provtagning och vi har sänkt åldern för självprovtagning till 16 år (tidigare var minimum åldern 18 år, reds anmärkning), säger Maria Löfgren, biträdande smittskyddsläkare.

Åldersgränsen för att boka en tid genom 1177 på en av provtagningsbussarna har alltså sänkts. Men än så länge finns inte möjligheten att få göra ett coronatest på yngre barn, om inte en läkare ordinerar det.

ANNONS

– Just nu kan inte lindrigt sjuka begära ett prov. Region Halland jobbar med hur vi ska möjliggöra en utökad provtagning om alla förkylda barn ska provtas, säger Maria Löfgren.

Läs mer: Uppsala tidigt ute att testa barn med symtom

Läs mer: Smittskyddsläkare: Rätt läge att provta barn

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att prover på barn under 16 år tas av hälso– och sjukvårdspersonal. Vid ett positivt svar behöver barnet stanna hemma två dygn efter feberfrihet och minst sju dagar efter första symtomet. Om inget prov tas behöver barnet stanna hemma tills hen varit symtomfri i två dygn. Vid ett negativt provsvar kan barnet återgå till skolan när allmäntillstånd tillåter det.

Läs mer: En tredjedel av alla självtester har misslyckats

De vanligaste symtomen för covid-19 hos barn och unga är:

Hosta och/eller feber, halsont, andningsbesvär, muskelsmärta, rinnsnuva, nästäppa och huvudvärk. Diarré och kräkningar är vanligare hos barn än vuxna.

Provet på barn i skolåldern tas från nässvalget och bakre svalgvägg och ska tas i ett tidigt skede. Barn i förskoleåldern rekommenderas att stanna hemma utan provtagning.

Regionerna har ansvaret för provtagningarna.

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS