Inget skadestånd för Krasto

Ett bulgarisk sambopar frias från misstankarna om att ha organiserat människohandel i syfte att utnyttja tiggare. Det utpekade offret, handikappade Krasto, får inget skadestånd – men dock en liten del av de intjänade pengarna.

ANNONS
|

Inom loppet av ett drygt halvår har den 43-årige tiggaren blivit indragen i två svenska rättsprocesser, varav den ena nådde ett avgörande i Halmstads tingsrätt under torsdagen.

Läs mer: Par frias för människohandel

Läs mer: Krasto offer för människorhandel

Där var Krasto Krastinov – och en kamrat till honom – målsägande i ett ärende som gällde misstänkt människohandel.

De båda männen befann sig under våren, enligt egen uppgift mot sin vilja, i Halland och tvingades där – enligt åtalet – till tiggeri för andra personers räkning.

Den 19 maj stoppade Krasto en polisbil på Slottsbron i Halmstad. För polismännen berättade han att han levde under hot och var livrädd för sina uppdragsgivare.

ANNONS

Genom förhörsuppgifterna kunde en 30-årig man och hans 28-åriga fästmö gripas.

Vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand yrkade, under rättegången, på två års fängelse för paret.

- I det här fallet är det min bedömning att ingen av de minst två målsägandena tjänat en endaste krona. Alla inkomster har lämnats över till det häktade paret, konstaterade Ahlstrand i samband med domstolsförhandlingen.

Halmstads tingsrätt anser dock inte åtalet mot mannen och kvinnan styrkt.

Det finns, enligt domstolen, heller inte tillräcklig bevisning för att 30-årige mannen ska fällas för misshandel eller ocker.

"Offrens uppgifter är inte helt samstämmiga och det finns uppgifter som bara lämnats av en av dem. Uppgifterna får inte heller något starkt och tydligt stöd av övrig i målet framlagd bevisning. Målsägandenas uppgifter är inte kontrollerade, varför det utöver deras egna uppgifter saknas utredning om bland annat när, hur och varför de lämnade Bulgarien", skriver rätten.

Enligt förundersökningen har 30-åringen och 28-åringen skickat hem runt 50 000 kronor på en månad. Då var deras hyra, mat, bensin och flygbiljetter betalda.

I Krastos och hans tiggarekamrats fickor återfanns inte ett enda öre.

Det uteblivna skadeståndet kompenseras i viss mån av att det misstänkta paret i en civilrättslig del har gått med på att betala Krastinov dittills infryst lön samt en femtedel av beslagstagna pengarna.

ANNONS

Sammanlagt blir det 9 552 kronor. Kamraten får ett i stort sett identiskt belopp.

Redan i höstas råkade Krastinov, som GP tidigare berättat om, illa ut.

Han blev anklagad för att ha rånat en 53-årig kvinna i Göteborg och satt oskyldigt anhållen i två dygn. Kvinnan påstod sig ha blivit överfallen vid Bältespännareparken och plockad på 7 000 kronor, en Ipad, kontokort och körkort.

Utredarna anade dock snabbt oråd och började nysta i hennes vittnesmål.

Efter kontroll med banken visade det sig att informationen om diverse uttag inte stämde.

Krasto släpptes, men har fortfarande inte erhållit ersättning för tiden som frihetsberövad.

I den utredningen berättade han:

- Jag är bara en bulgar som är analfabet och som kan ingenting. Jag äter från containrarna, salami och sånt som är slängt. Vi sover på parkeringarna.

Den 53-åriga kvinnan åtalades senare för falsk angivelse, falskt larm och urkundsförfalskning. Tingsrättsförhandlingen är utsatt till 12 augusti.

ANNONS