Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Inget automatiskt brandlarm där branden startade

Det fanns inget automatiskt brandlarm i den del av industribyggnaden där storbranden startade på långfredagen.

- Nej, det fanns inget larm kopplat till oss, säger räddningsledare Mattias Sjöström på räddningstjänsten i Halmstad.

När räddningstjänsten kom till platsen var en tillbyggnad till Eleiko redan övertänd. Räddningsledare Tina Nordlund och andra som kom till brandplatsen tidigt har sagt att brandmännen inte hade en chans att släcka elden. Man fick inrikta sig på att den inte skulle sprida sig till intilliggande byggnader i industriområdet.

- Hade det funnits ett larm kopplat till räddningstjänsten så hade oddsen varit ofantligt mycket bättre för oss att få kontroll på branden, säger Mattias Sjöström.

Han kan inte med säkerhet säga att utgången blivit en annan, eftersom man ännu inte vet hur branden startade.

- Men det är klart att vi kan släcka om vi får in ett tidigt larm. Å andra sidan finns det många olika sorters brandlarm. Dels sådana som larmar för värme, dels de som reagerar på rök. En del har brandlarm kopplat till något vaktbolag.

Mattias Sjöström kan inte säga om något av företagen i industribyggnaden som brann hade automatiska larm kopplade till räddningstjänsten.

- Men jag kan bara säga att jag aldrig har varit med om att vi har åkt på något larm i den byggnaden.

Jan-Åke Andersson, ägare till Jana Fastigheter AB, som äger den 10 000 kvadratmeter stora industrifastigheten, säger att något av företagen hade automatlarm. Fastighetsägaren har däremot inte installerat några larm.

- Det är hyresgästernas egen sak hur de vill ordna med sina brandlarm, säger Jan-Åke Andersson.

Erik Blomberg, vd och delägare i Eleiko, säger att företaget just nu tittar på hur brandskyddet i lokalerna var löst.

- Vi hade inget direktkopplat larm till räddningstjänsten. Enligt uppgift var det inbrottslarmet som gick i den del av lokalen där branden började. Men jag vill inte spekulera om orsaken. Det får bli en sak för räddningstjänsten och polisen, säger han.

Enligt Mattias Sjöström på räddningstjänsten finns det inte krav på industriföretag i allmänhet att ha automatiska brandlarm.

- Det är upp till företagen, eller så kan möjligen deras försäkringsbolag ha synpunkter. Däremot finns det krav i bygglagstiftningen på bland annat äldreboenden, skolor, krogar och sjukhus.

Räddningstjänsten i Halmstads kommun har 400 så kallade brandlarmsobjekt med automatlarm.