Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Inget åtal mot Heikkinen Breitholtz. Arkivbilder. Bild: Tomas Olsson, Riksdagen
Inget åtal mot Heikkinen Breitholtz. Arkivbilder. Bild: Tomas Olsson, Riksdagen

Inget åtal mot Heikkinen Breitholtz

Förundersökningen mot riksdagsledamoten Sara Heikkinen Breitholtz (S) läggs ner. Det bekräftar åklagare Anders Jacobsson på särskilda åklagarkammaren. Heikkinen Breitholtz var misstänkt för grovt rattfylleri och vårdslöshet i trafik efter en uppmärksammad trafikolycka på Onsalavägen i vintras.

Det är särskilda åklagare Anders Jacobsson som beslutat att lägga ner förundersökningen mot riksdagskvinnan. Enligt honom så har förundersökningen kommit fram till att de narkotikaklassade preparat som Heikkinen Breitholtz hade i kroppen har tagits efter själva trafikolyckan. Det finns därmed inte längre några brottsmisstankar.

– Hon uppger i förhören att hon tuppat av på grund av smärta precis före olyckan. Omedelbart efter smällen har hon därför tagit ett smärtstillande preparat, på grund av sina smärtor, och det är hennes förklaring. Jag kan inte motbevisa det, säger särskilda åklagaren Anders Jacobsson.

LÄS MER: S-politikern har delgivits misstanke om brott efter krocken

Heikkinen Breitholtz hade också delgivits misstanke om vårdslöshet i trafik. Inte heller där ser Anders Jacobsson några skäl att väcka åtal.

– Hon uppger att det är smärtan som får henne att tuppa av och sedan smäller det. Det räcker inte för att åtala för vårdslöshet i trafiken, jag kan inte motbevisa det påståendet heller, säger han.

Jacobsson är medveten om att beslutet kommer att kritiseras.

– Men jag kan inte väcka åtal om det inte finns tillräckliga skäl, som åklagare måste jag se till om bevisningen räcker för att få en fällande dom. I det här fallet gör det inte det, säger han.

Det var i december som Sara Heikkinen Breitholtz krockade med en buss på Onsalavägen och omhändertogs av polis. Patrullen på plats uppfattade att Heikkinen uppträdde påverkad och hon togs med för att lämna blodprover.

Provsvaren visade att hon hade starka smärtstillande preparat i kroppen. Heikkinen Breitholtz egen förklaring var att hon medicinerade mot en smärtsam endometrios. Hon lämnade i samband med olyckan allt arbete i riksdagen och har sedan dess varit sjukskriven.

Tidningen söker Sara Heikkinen Breitholtz.