Psykiatriska intensivvårdsavdelningen, Piva, kommer att stängas över sommaren.
Psykiatriska intensivvårdsavdelningen, Piva, kommer att stängas över sommaren. Bild: Anna Oscarson

Ingen psykiatrisk intensivvård i sommar

Den psykiatriska intensivvårdsavdelningen i Varberg stängs över sommaren eftersom personalen behövs på annat håll. "Det kan bli kaos", befarar en anställd.

ANNONS
LocationVarberg||

Vid den psykiatriska intensivvårdsavdelningen, Piva, i Varberg vårdas patienter med olika psykiatriska diagnoser som behöver psykiatrisk intensivvård. Avdelningen har åtta vårdplatser.

Med anledning av det ansträngda läget under rådande pandemi fattades under onsdagen beslutet att stänga Piva i Varberg över sommaren. Personal behöver frigöras för att rycka in på Hallands sjukhus epidemiavdelningar bland annat. Från Piva kommer två-tre sjuksköterskor, sex skötare och två underläkare flyttas över.

Patienterna kommer att vårdas på psykiatrins andra avdelningar eller flyttas till Piva i Halmstad.

En anställd som tidningen har varit i kontakt med är starkt negativ till beslutet.

– Jag tycker det är illa, vi behöver en sådan avdelning i Varberg. På Piva finns dubbelslussar och pansarglas, möbler som inte går att kasta och personal som har kunskap om våldssituationer, säger den anställde som vill vara anonym.

ANNONS

Den psykiatriska akutmottagningen och substitutionsmottagningen kommer att hållas öppna under sommaren som vanligt. Tidigare planerade sommarneddragningar på avdelning 23 och avdelning 24 kommer inte att bli av.

Flera faktorer ligger bakom beslutet att stänga Piva över sommaren. Bland annat nämns fysiska och psykosociala arbetsmiljöfrågor. Dessutom har beläggningen gått ned på Piva under pandemin.

– Patienter söker inte i samma utsträckning som vanligt i Varberg. Vi har sett ett minskat söktryck och en halvering av beläggningen sedan i slutet på mars. Men bilden är komplex för i Halmstad är det däremot fortsatt högtryck, säger Magnus Oléni, verksamhetschef för psykiatrin i Halland.

Arbetsgivaren inser att åtgärden medför vissa risker och en risk- och konsekvensanalys har därför genomförts på verksamhetsnivå och kommer att göras lokalt framöver.

– Det har inte varit något enkelt beslut och jag har full respekt för den oro detta skapar hos de anställda, säger Magnus Oléni.

Piva kommer preliminärt att stänga sina vårdplatser den 10 juni. Vilka personer som kommer att flyttas över till Hallands sjukhus kommer i första hand att väljas ut utifrån medarbetarnas kompetens och erfarenhet. Det kan bli aktuellt att flytta personal mot deras vilja.

Den första veckan i september räknar de med att kunna öppna Pivas vårdplatser igen.

ANNONS
ANNONS