Ingen misstänkt för hotet mot Rådhuset

Det finns ännu ingen misstänkt för bombhotet mot Rådhuset på tisdagen. Efter att faran blåsts över är verksamheten nu i gång som vanligt igen.

ANNONS
|

– Jag höll en kort information till de anställda i morse om vad som hänt, sade kommunchef Henry Bengtsson på onsdagsförmiddagen.

Däremot vill han inte säga den exakta ordalydelsen på hotbrevet, som hittades i kommunstyrelseförvaltningens lokaler, dit man kommer genom två låsta dörrar.

– Polisen handlägger ärendet och jag antar att det råder förundersökningssekretess, säger Henry Bengtsson.

Vad som däremot kan sägas är att bombhotet inte riktade sig mot någon specifik person och inte heller mot kommunfullmäktige, som höll sammanträde i går, tisdag.

– Det var ett generellt hot mot verksamheten i Rådhuset, säger Henry Bengtsson.

Han och polisen genomsökte på tisdagen hela Rådhuset under ett par timmar för att se om det fanns något föremål som kunde användas för att sätta hotet i verket.

ANNONS

– Vi hittade ingenting. Så nu pågår verksamheten som vanligt här på Rådhuset, säger Henry Bengtsson.

Polisen ser allvarligt på hotet. Kommissarie Martin Inglund, som är utredningschef i Halmstad, beskriver händelsen som systemhotande:

– Oavsett om det här är stort eller smått får man ikläda sig en demokratisk uniform i det här läget och betrakta det här som ett hot mot samhället, på ett eller annat vis. Man måste ställa sig frågan: ”Vad vill den här individen med det här?”, resonerar han.

Även om det inte hittades något föremål som kan kopplas till hotet står polisen ändå inför en rad utredningsåtgärder:

– Ordalydelsen på lappen vill vi ha för oss själva om vi får chansen att prata med en misstänkt. Vi har ingen misstänkt, just nu. Men det är inte omöjligt att det vi ska undersöka kan leda till en misstänkt, fortsätter han.

Bombhotet innehåller ingen avsändare.

– Det här är väldigt allvarligt. Vi ska säkerställa hur många som hanterade lappen med hotet på, det finns risk att lappen vandrat genom för många händer. Men det ska vi ta reda på. Finns det en möjlighet att hitta några spår ska vi utreda det. Jag bedömer det vi har som lite mer än ett embryo i alla fall, säger Martin Inglund.

ANNONS

Några särskilda säkerhetsåtgärder har inte vidtagits mer än de som redan gäller - att besökare inte kommer längre än till receptionen, att de måste uppge vem de söker och att personalen på Rådhuset hämtar sina besökare i foajén. Bara anställda har så kallade nyckeltaggar så att de kan komma in i de låsta kontorsdelarna.

Enligt Henry Bengtsson gick utrymningen av Rådhusets enligt de planer som finns utarbetade.

– Alla anställda kom ut. Det enda man kan anmärka på är att vi inte lät brandlarmet gå direkt, utan började med att informera personalen muntligt och via det interna informationssystemet.

Kommunfullmäktiges sammanträde genomfördes på tisdagskvällen i en konferenslokal i Halmstads teater istället för i Rådhusets sessionssal.

ANNONS