Ingen ljusning i smittläget – tvärtom

I stora delar av landet har covidsmittan minskat markant sedan årsskiftet, men Halland fortsätter att sticka ut. I förra veckan vände den svagt nedåtgående smittkurvan och antalet nya fall ökade igen.

ANNONS
|

– Möjligen är Sverige nu i slutfasen av den andra vågen och Halland har tyvärr inte haft en lika tydlig och brant nedgång som andra regioner. Det vi befarar är att vi får en tredje våg som börjar redan innan vi gått ned till lägre nivåer, säger Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör på Region Halland.

Regionens sammanfattning av smittläget under förra veckan visar att både antalet nya fall och andelen som fick ett positivt provsvar ökade. Totalt genomfördes över 9 300 coronatester, varav 12,8 procent visade på en covidinfektion. I antal fall motsvarar det 1 153 nya smittade.

Andelen positiva svar var vecka fyra nere i 11,9 procent och förrförra veckan konstaterades 1 023 nya fall.

ANNONS

Analys av smittspridningen pågå

Sedan årsskiftet har antalet nya fall sakta sjunkit vecka för vecka även i Halland, men den trenden är alltså nu bruten. Enligt Johanna Wiechel-Steier pågår en analys av om någon åldersgrupp, miljö eller sammanhang sticker ut i smittspridningen.

På måndagen hade ytterligare 250 nya fall rapporterats in. 29 personer vårdades då med covid-19 på Hallands sjukhus, varav tre på intensivvårdsavdelningen. Medelåldern på smittade är nu nere i 41,2 år, medan medelåldern på de 284 personer som hittills avlidit är 84,8 år.

Under förra veckan genomfördes rekordfå antikroppstester, 233 stycken. 35 procent av de testade visade sig ha antikroppar.

ANNONS