Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

”Det här är tredje veckan på raken som antalet fall ökar och det är inte bra”, konstaterar Maria Ryberg Mo, Region Hallands smittskyddsläkare.  Bild: Region Halland
”Det här är tredje veckan på raken som antalet fall ökar och det är inte bra”, konstaterar Maria Ryberg Mo, Region Hallands smittskyddsläkare. Bild: Region Halland

Ingen ljusning i coronaläget – tvärtom

Ännu syns ingen ljusning vad gäller smittläget i Halland, tvärtom. Förra veckan blev en ny rekordvecka vad gäller antal nya covidfall.
– Nu gäller det verkligen att alla tänker sig för, så att vi får en så bra jul och nyår som möjligt, säger smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo.

Region Hallands sammanfattning av förra veckans coronaläge visar att Halland fick nya toppnoteringar, både vad gäller antal provtagna och antal nya fall. Av över 9 000 testade fick 11,5 procent ett positivt provsvar, vilket landade i 1 186 nya covidfall. Förra veckans ”rekord” låg på 1 065 nya fall.

Diagrammet visar antal nya fall av covid-19 i Halland sedan pandemins start. I vecka 50 konstaterades rekordhöga 1186 fall. Bild: Region Halland
Diagrammet visar antal nya fall av covid-19 i Halland sedan pandemins start. I vecka 50 konstaterades rekordhöga 1186 fall. Bild: Region Halland

– Det här är tredje veckan på raken som antalet fall ökar och det är inte bra. Vi har tidigare tyckt oss se att vi landat på en platå, men nu ser vi en fortsatt ökning, även om den är måttlig, säger Maria Ryberg Mo.

Ska man tolka det som att vi inte följer de rekommendationer som finns tillräckligt bra?

– Nej, jag tror de allra flesta följer dem väldigt väl och läget hade förmodligen varit mycket värre om vi inte hade haft dessa råd. Det är svårt att säga varför antalet fall fortsätter att öka. Vi vet att luftvägsinfektioner sprider sig lättare under höst och vinter och vi vistas också mer inomhus nu. Sedan är det fortfarande så att vi inte vet allt om den här sjukdomen, säger Maria Ryberg Mo.

Lika stor smittspridning i norr och söder

I ett nationellt perspektiv placerar sig Halland nu bland de län som har flest nya fall per 100 000 invånare, men är ändå en bra bit efter exempelvis Stockholm, Skåne och Gävleborg. Inom Halland märks dock inga större skillnader.

– Tidigare hade vi en mer intensiv smittspridning i norra Halland, men nu märks ingen tydlig skillnad mellan norr och söder, säger Maria Ryberg Mo.

Sedan förra måndagen har också ytterligare åtta hallänningar med covid-19-diagnos avlidit och det totala antalet är nu uppe i 118. Fortfarande är snittåldern på de döda hög, 84,5 år, och bara en av de 118 har inte hört till en medicinsk riskgrupp.

Inget ökat behov av sjukhusvård

När det gäller nya fall är medelåldern betydligt lägre, 41,5 år. Det tros också vara orsaken till att inte fler blir så svårt sjuka att de behöver sjukhusvård. På måndagsmorgonen vårdades 15 personer på Hallands sjukhus för covid-19, varav två på IVA.

– Dödsfall och vårdkapaciteten är förstås det vi mest bekymrar oss över och att behovet av sjukhusvård inte ökat är ändå positivt, säger Maria Ryberg Mo.

Hennes råd till hallänningarna är att inte tappa sugen, utan fortsätta hålla ut:

– Hur vi beter oss nu avgör hur jul och nyår blir. Nu gäller det att alla verkligen tänker sig för och inte inte går och handlar eller träffar kompisar i onödan.