Ingen lärarbrist i Varberg och Falkenberg inför höstterminen

Det är gott om lärare som välkomnar gymnasieeleverna tillbaka till skolbänkarna nästa vecka. Även grundskolorna står väl rustade inför höstterminen.

ANNONS
|

På tisdag nästa vecka välkomnar Falkenbergs gymnasieskola sina elever tillbaka igen efter en vårtermin på distans och därefter sommarlov. På lärarfronten ser det i nuläget ganska bra ut, meddelar verksamhetschef Ulf Olsson.

– Vi har inga vakanser som ställer till det utan vi löser det genom att omfördela timmarna på ett bra sätt. Det är fördelen med att vara en stor skola. Det blir lite pusslande för rektorerna, men jag har inte fått några signaler om problem någonstans.

Att eleverna nu kommer tillbaka till skolan är efterlängtat av alla.

– Det är många elever som saknat något att gå till på dagarna och ett antal som inte mått så bra. Så det är bra för deras utbildning och hälsa att de får komma tillbaka nu.

ANNONS

Lugnt på Drottning Blanka-gymnasierna

Peder Skrivares gymnasieskola i Varberg välkomnade nio nya lärare i onsdags. Även där har lärarrekryteringen flutit på bra.

– Tjänsterna vi haft ute är tillsatta. Det finns kanske någon vakans på en mindre tjänst, men överlag har det gått bra, säger gymnasiechef Tobias Ramstedt.

På Drottning Blanka-gymnasierna har det varit lugnt inför hösten. Varberg har anställt en ny lärare medan Falkenberg arbetar vidare med sin befintliga lärargrupp.

Lyckade lärartillsättningar på de kommunala grundskolorna

De kommunala grundskolorna har också haft framgångar med sina lärartillsättningar inför skolstarten.

– Vi har i princip lyckats tillsätta alla tjänster och i de allra flesta fall med behöriga lärare, säger Dan Randelid, grundskolechef på Falkenbergs kommun.

Det är de vanliga ämnena som är svåra att rekrytera lärare till.

– Slöjd, matte, NO, bild, spanska och fritidshem är det svårast att få tag på behöriga lärare till. Så har det varit länge.

Lärarrekryteringen på Varbergs kommunala grundskolor har också varit lyckad, berättar grundskolechef Johan Berntsson.

– Vi har lyckats väl i vår rekrytering även i de mer svårrekryterade lärarkategorierna. Vi har, trots lyckad rekrytering, anställt ett antal obehöriga inom dessa ämnesområden, säger Berntsson och fortsätter:

– Dessa obehöriga är ofta väl insatta i sitt ämne men saknar formell behörighet. De får ingen tillsvidareanställning utan anställs för i första hand en termin eller ett läsår.

ANNONS
ANNONS