Ingen Ivo-kritik mot urologikliniken efter patients död

Patienten skulle byta njurbäckenkateter men dog av sepsis. Ivo anser att urologikliniken i Varberg har agerat korrekt och vidtar inga åtgärder.

ANNONS
LocationVarberg||

Region Halland anmälde vårdskada till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, enligt lex Maria efter det att en patient vid urologikliniken dött. Patienten skulle byta njurbäckenkateter men katetern lossnade under vårdtiden. Innan en ny kunde anläggas försämrades patientens allmäntillstånd. Symptomen behandlades men bakomliggande orsak utreddes inte. Det visade sig att patienten hade drabbats av sepsis vilket innebär ett tillstånd med livshotande organdysfunktion. Efter några dagars vård på intensivvårdsavdelning avled patienten.

Ska inte hända igen

Ivo har utrett händelsen och kommit fram till att Region Halland har dragit rimliga och adekvata slutsatser. Dessutom anser myndigheten att åtgärder har vidtagits och planeras för att något liknande inte ska hända igen.

ANNONS

Utredningen visade visserligen att urologikliniken hade gjort avsteg från ett bedömningsinstrument avseende vitala parametrar i samband med händelsen. Ivo har uppmärksammat att det inte var första gången Region Halland brister på det området. Därför uppmanar Ivo att Region Halland fortsätter uppmärksamma och följa upp frågan i sitt patientsäkerhetsarbete.

ANNONS