Vid Regionen Hallands presskonferens på torsdagen medverkade bland andra smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo, regiondirektör Jörgen Preuss och länsrådet Jörgen Peters. ”Vi har inlett en dialog med Folkhälsomyndigheten kring situationen i Halland och det är inte osannolikt att det blir lokala skärpta råd inom en nära framtid, förklarade Maria Ryberg Mo.
Vid Regionen Hallands presskonferens på torsdagen medverkade bland andra smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo, regiondirektör Jörgen Preuss och länsrådet Jörgen Peters. ”Vi har inlett en dialog med Folkhälsomyndigheten kring situationen i Halland och det är inte osannolikt att det blir lokala skärpta råd inom en nära framtid, förklarade Maria Ryberg Mo. Bild: Johan Persson

Inga skärpta restriktioner i Halland – än

På torsdagen infördes nya restriktioner för att hejda smittspridningen i Stockholm, Västra Götaland och Östergötland – dock inte Halland.
– Men det är inte osannolikt att det kommer inom en nära framtid, säger Maria Ryberg Mo, smittskyddsläkare i Region Halland.

ANNONS
|

Redan på onsdagen flaggade regionen för att det kunde bli tal om skärpta förhållningsråd för hallänningarna. Detta efter att smittläget i Halland snabbt försämrats och även börjat märkas i sjukvården. Vid en presskonferens på torsdagseftermiddagen utlovades närmare besked.

Hör hälso- och sjukvårdsdirektör Martin Engström kommentera smittläget:

Formellt är det Folkhälsomyndighetens generaldirektör som kan fatta beslut om skärpta lokala råd, i samråd med den region som berörs. Region Uppsala blev i förra veckan först ut och i tisdags var det Skånes tur. Strax innan Region Hallands pressträff meddelade Folkhälsomyndigheten att även Stockholm, Västra Götaland och Östergötland omfattas av nya restriktioner. Frågan var om Halland skulle bli det sjätte länet.

ANNONS

Under presskonferensen stod det snart klart att så inte är fallet. Åtminstone inte just nu.

– Vi har inlett en dialog med Folkhälsomyndigheten kring situationen i Halland och det är inte osannolikt att det blir lokala skärpta råd inom en nära framtid. Just nu ser vi det som viktigast att vi alla följer de råd som redan finns, förklarade Maria Ryberg Mo, Region Hallands smittskyddsläkare.

Coronasmittan har tagit fart

Såväl hon som hälso- och sjukvårdsdirektör Martin Engström, regiondirektör Jörgen Preuss och länsrådet Jörgen Peters beskrev en oroande utveckling och tydliga signaler på att coronasmittan tagit fart i Halland.

– Det som hänt är att vi sett en otroligt stor ökning av antalet nya fall de senaste dagarna. Bara under måndag till onsdag är vi uppe i över 270 fall. Vi ser också att andelen som får ett positivt provsvar ökat från 1-2 procent till 6-7. Det är en allvarlig signal, sade Martin Engström och tillade:

– Jag kan inte tillräckligt understryka vikten av att vi alla nu följer de rekommendationer som finns. Gör vi inte det så är jag väldigt orolig för hur vi ska få våra resurser att räcka till.

Smitta sprids på fester

Maria Ryberg Mo kunde berätta att den ökade smittspridningen märks i hela Halland, men är extra tydlig i norra Halland. Med hjälp av smittspårningsarbete har man också kunnat ringa in att smittan främst sprids vid olika sociala events, som fester och after work, och inom idrotten.

ANNONS

– Kanske har vi blivit lite mindre noggranna i takt med att vi sett en mindre smittspridning under lång tid, sade Martin Engström.

– Vi har alla ett stort personligt ansvar, men även verksamheter och arbetsgivare måste fundera över vad de kan göra för att minska smittspridningen. Vi fortsätter ha kontakt med Folkhälsomyndigheten och kommer i nästa vecka att ta ställning till eventuella lokala råd i Halland, sammanfattade regiondirektör Jörgen Preuss.

Olika råd i olika regioner

Tanken med att Folkhälsomyndigheten utfärdar lokala råd, istället för nationella, är att de ska kunna anpassas efter situationen i respektive region. Medan råden för Region Uppsala främst gäller resor med kollektivtrafiken och fysiska kontakter så omfattar skärpningen i Skåne även exempelvis besök i butiker, gym och idrott.

De nya lokala råden för Stockholm, Västra Götaland och Östergötland liknar Skånes, men innehåller ingen skärpning vad gäller resande med kollektivtrafik. Detta motiveras med att kollektivtrafiken där spelar en så viktig roll.

Huruvida Halland kommer att få lokala restriktioner, och vad de i så fall kommer att innebära för hallänningarna, återstår alltså att se.

ANNONS