Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Inga gudstjänster i Varbergs församling

Varbergs församling stoppar offentliga gudstjänster. Däremot kommer Falkenberg köra på som tidigare. "Vi får stå i dörren och räkna", säger kyrkoherde Staffan Orrdal.

De nya direktiven att det är förbjudet att träffas i offentliga sammankomster med fler än 50 personer ställer till det för Svenska kyrkan.

Varbergs församling skriver i ett pressmeddelande att de kommer att sluta fira offentliga gudstjänster. I stället erbjuder de gudstjänster online. De kyrkor som berörs är Varbergs kyrka, Apelvikshöjds kyrka och Sollyckans kyrka.

– Ofta har vi fler än 50 personer på våra gudstjänster och vi kan inte med att stänga dörren efter 50, säger Kent Pettersson, kommunikatör på Varbergs församling.

Även begravningar och bröllop kommer att påverkas.

– Vi har uppmanat begravningsbyråerna att de som ska ha begravningar att inte ha fler än 50 personer. När det gäller bröllop tror jag många kommer ställa in, säger Kent Pettersson.

Samma beslut tar inte Falkenbergs pastorat. Det berättar kyrkoherde Staffan Orrdal.

– Även om vi varit förberedda på förändringar var det här inget vi hade förväntat oss. Men när vi tittat över vår verksamhet så har vi en mångfald av gudstjänster under en söndag. Och överallt är det inte över 50 personer, säger han.

– Så för oss blir det ingen dramatisk skillnad, vi ska självklart ta ansvar och vi får stå i dörren och räkna. När vi är 50 så är det fullt. Men vi kommer gå ut och uppmana folk, som vet att det brukar komma många till en viss kyrka, att gå någon annanstans.

Han förstår att Varbergs församling tagit ett annat beslut.

– Det handlar om en stadsförsamling med tät befolkning med få kyrkor. Många kommer säkert välja att åka till en annan kyrka. Vi i Falkenberg har gott om kyrkor och gott om plats, säger han.

En stor fråga är ju hur kyrkan tänker inför påsk, en av kyrkans stora helger.

– Det här kom ju ganska nyss. Vi måste tänka till hur vi ska göra kring påskens mässor. Jag behöver lite mer betänketid på hur exakt vi ska göra, säger Staffan Orrdal.

Men i Varbergs församling blir det inga gudstjänster under påsk.

– Det kommer bli en mycket märklig påsk. Jag vet inte när det hände senast att vi inte hade gudstjänst under påsk. Kanske under Spanska sjukan, man måste åtminstone gå så långt bak i tiden, säger kyrkoherde Fredrik Ivarsson.

– Och i vanliga fall så öppnar ju kyrkan upp när det är kris. Man kan fortfarande komma in och tända ljus men några gudstjänster kan vi inte ha, säger han.

Hur kommer folk att påverkas av det här tror du?

– Många människor kommer nog känna saknad. Särskilt nu när det är så här oroligt i världen, säger Fredrik Ivarsson.

Hur det blir med bröllop, dop och begravningar i Falkenberg är inte klart ännu.

– Då vill man ju ofta samla hela släkten. Några har redan skjutit på det och vi vet ju inte hur varaktigt det här beslutet om 50 personer är. Jag får återkomma med svar på det, säger Staffan Orrdal.