Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Inga ändringar i Region Hallands vaccinationsplan

Under torsdagsförmiddagen gick regeringen ut med ett nytt vaccinationsmål. Det nya målet innebär inga förändringar i Region Hallands vaccinationsplan.

Under torsdagsförmiddagen gav regeringen besked om att de ändrar det tidigare vaccinationsmålet om att alla ska ha hunnit få vaccin under första halvåret 2021. Beskedet grundar sig på att det inte finns tillräckligt med vaccin. Det nya målet är att samtliga över 18 år ska ha hunnit få minst en dos den 15 augusti.

I Region Halland har det dock inte funnits något slutdatum i vaccinationsplanen sedan i början på mars, för någon av de prioriterade faserna.

– Det är för att det är så osäkert med leveranserna. Vi har en preliminär bedömning för när de olika faserna kan inledas, men om vi ska sätta slutdatum för när de ska avslutas så blir det väldigt osäkert. Det beror på många olika faktorer, sa regionens kommunikationsdirektör Johanna Wiechel-Steier till tidningen då.

Regeringens nya vaccinationsmål innebär inga större förändringar i regionens preliminära vaccinationsplan. Trots att planen inte har något slutdatum säger Johanna Wiechel-Steier att regionen ser att de kommer klara det nya målet.

— Vi har valt att inte lägga något slutdatum då vi är så pass påverkade av leveranserna och det som händer. Men vi ser att vi kommer klara målet som är uppsatt i alla fall. Som det ser ut nu kommer vaccinationen av fas fyra igång vecka 20, säger hon.

Så ni behöver inte göra om planerna för att klara målet?

— Nej. Vi behöver göra prognoser utifrån leveranser och vårt mål är att klara målet.

Nästa steg i vaccinationsplanen för Region Halland är att komma igång med vaccinationen av 65+, som drar igång i nästa vecka.

Region Hallands preliminära tidsplan för vaccination

Fas 1, start vecka 52

Innefattar personer som bor på särskilda boenden, personer med hemsjukvård, personer med hemtjänst, personer som är samboende med personer som har hemtjänst eller hemsjukvård samt anställda inom särskilda boenden, hemtjänst eller hemsjukvård.

Fas 2, start vecka 7

Innefattar personer som är 65 år och äldre, personer i vissa riskgrupper (transplanterade och deras samboende och personer med dialys och deras samboende), personer över 18 år med LSS-bostad eller med insatser enligt LSS samt anställda som arbetar nära patienter och omsorgstagare.

Fas 3, start vecka 17

Personer år i riskgrupp mellan 60-64 år, personer i riskgrupp mellan 18-59 år samt personer med tillstånd som gör det svårt att följa råd om smittskyddande åtgärder.

Fas 4, start vecka 20

Personer som är 18 år och äldre och som inte blivit prioriterade i tidigare faser.

Källa: Region Halland