Vaccinationen mot säsongsinfluensa blir i fortsättningen avgiftsfri 65-plussare och medicinska riskgrupper. Dessutom ska ett nytt högdosvaccin börja användas till särskilt sköra personer. ”Det finns också ett signalvärde i att ta bort avgiften – att vi visar att vi tycker att det här är viktigt”, säger chefläkare Anders Åkvist.
Vaccinationen mot säsongsinfluensa blir i fortsättningen avgiftsfri 65-plussare och medicinska riskgrupper. Dessutom ska ett nytt högdosvaccin börja användas till särskilt sköra personer. ”Det finns också ett signalvärde i att ta bort avgiften – att vi visar att vi tycker att det här är viktigt”, säger chefläkare Anders Åkvist. Bild: Daniel Molund och Jari Välitalo

Influensavaccination blir gratis

Att vaccinera sig mot den vanliga säsongsinfluensan kommer i fortsättningen att vara gratis för 65-plussare och övriga riskgrupper. Dessutom ska särskilt sköra få ett nytt ”högdosvaccin”. Regionstyrelsen beslutade på onsdagen att det är värt den extra kostnaden på cirka sex miljoner kronor per år.

ANNONS
|

Redan under den senaste influensasäsongen, vintern 2020-2021, gjorde Region Halland ett försök med att slopa patientavgiften för riskgrupperna 65 år och äldre, gravida och kroniskt sjuka. Tanken var då främst att minska risken för coronasmitta i samband med vaccinationen, genom att ta bort momentet där man betalar för sig i receptionen.

Men den avgiftsfria vaccinationen blev en succé. Ett ”vanligt” år brukar bara hälften av de som tillhör olika riskgrupper, cirka 45 000 hallänningar, nappa på vaccinationserbjudandet och har betalat 60 kronor i patientavgift. Därtill brukar cirka 5 000 som inte är i någon riskgrupp välja att vaccinera sig och betalat 280 kronor.

ANNONS

Slopad avgift haft betydelse

Den gångna säsongen hade regionen rustat sig med extra många vaccindoser, 65 000, men de tog slut på bara tre veckor och mer vaccin gick inte att få tag på. Det innebar i sin tur att de som inte befann sig i någon riskgrupp aldrig fick möjlighet att vaccinera sig.

– Det är svårt att veta om det ökade intresset hänger samman med avgiftsfriheten, men enligt de som genomfört vaccinationerna ute på vårdcentralerna så har det haft betydelse för en del patienter. Det finns också ett signalvärde i att ta bort avgiften – att vi visar att vi tycker att det här är viktigt. Dessutom som underlättar det för vården att slippa stöka med betalningen, säger chefläkare Anders Åkvist.

Både kostar och sparar pengar

Vid regionstyrelsens möte på onsdagen behandlades frågan om hur vaccinationen mot säsongsinfluensa ska hanteras i fortsättningen. I beslutsunderlaget konstaterades att en slopad patientavgift för 65-plussare, medicinska riskgrupper och personer som bor tillsammans med någon med kraftigt nedsatt immunförsvar innebär en merkostnad på 4,5 miljoner kronor. Å å andra sidan bedöms de samhällsekonomiska vinsterna som stora.

– Det finns sätt att räkna på detta, där man väger kostnaden för olika insatser mot allt från kostnader för sjukskrivningar och vård till påverkan på hälsa och livskvalitet. Folkhälsomyndigheten har gjort sådana beräkningar för att alla olika vaccin, förklarar Anders Åkvist.

ANNONS

Nytt högdosvaccin till äldre

Regionstyrelsen beslutade också att inför nästa säsong köpa in ett nytt så kallat högdosvaccin, som ger ett högre skydd mot att bli svårt sjuk av säsongsinfluensan. Detta vaccin är dyrare, men enligt beslutet ska det ges till boende på äldreboenden och till personer med hemsjukvård, under förutsättning att det finns tillräckligt med vaccin. Det totala antalet vaccindoser utökas också kommande säsong till 75 000.

Sammantaget räknar Region Halland med att kostnaderna för influensavaccinationen kommer att öka med cirka 6 miljoner kronor. För hallänningar som inte tillhör någon riskgrupp eller bor tillsammans med någon som har kraftigt nedsatt immunförsvar kvarstår patientavgiften på 280 kronor.

Ärendet avgörs slutligt av regionfullmäktige i slutet av april.

ANNONS