Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Inbrottstjuven slår till i mörkret

När dygnen blir mörkare blir bostadsinbrotten fler – och det är ditt guld tjuven vill åt. Särskilt utsatt är du som bor på första våning och har altan.

Klockan var strax efter tolv på natten när mannen väcktes av en smäll. Han klev ur sängen och gick in i vardagsrummet – där stod två okända män. När inbrottstjuvarna såg mannen flydde de ut genom ett fönster och försvann. De gick sedan till ett annat bostadshus i närheten där de bröt sig in genom en källardörr. Männen rotade runt i bostaden där en kvinna i 90-årsåldern ensam låg och sov. När kvinnan vaknade tog männen hennes överfallslarm och hävdade att de var poliser.

Förra veckans uppmärksammade bostadsinbrott i Falkenberg är bara två av många så här års. Det fjärde kvartalet är nämligen högsäsong för inbrottstjuvar. Aldrig anmäls så många inbrott som under årets sista månader.

Läs också: Polisen på väg att lösa flera bostadsinbrott

– Man tror att det ökar på sommaren men det är nu i november som det pikar, väldigt tydligt dessutom, säger Erik Arvidsson som är skadeförebyggare på Folksam.

Erik Arvidsson är expert på inbrottstjuvar och deras tillvägagångssätt. I flera år har han tittat närmare på statistiken för inbrott. Arvidsson kan bland annat konstatera att 65-70 procent av alla lägenhetsinbrott sker på markplan.

– Bor man en bit upp bor man alltså rätt säkert. Om tjuvarna inte har möjlighet att hoppa upp på balkongen är det ovanligt att de tar den vägen. Det är väldigt, väldigt ovanligt att tjuvarna kommer med stege eller annat redskap. Det innebär exponering för dem.

Det händer att tjuvar tar sig in i lägenheter högre upp också, då genom ytterdörren, men det är mer ovanligt.

– Då kan man ofta misstänka att tjuven har haft kännedom om att det har funnits mycket kontanter eller guld i bostaden. Då kan tjuven vara beredd att ta en större risk.

Vad vill inbrottstjuvarna åt?

– Vid nästan hundra procent av alla inbrott stjäls guld. Något som också är vanligt är kontanter. Det är vanligare än vad man tror att folk har enorma mängder kontanter hemma. Ofta är det äldre som inte litar på banken, men det kan också vara folk som reser mycket och har mycket utländsk valuta hemma. Vi ser också att egenföretagare tar med sig dagskassan hem.

Att förvara kontanter hemma kan vara ödesdigert. Försäkringen täcker nämligen bara 3 000 kronor.

– Blir man av med mer pengar så är det förlorat.

Några större föremål stjäls sällan vid inbrott. Det ska gå snabbt och lätt för tjuven.

– Den överlägset vanligaste tjuven är en missbrukare som går in snabbt och tar lite guld som lätt kan omsättas till några hundralappar. Ett inbrott går snabbt, ofta på ungefär två minuter.

Ser ni några nya trender bland inbrottstjuvarna?

– Vi har sett ett antal fall i Stockholm där tjuven har tagit sig in genom att använda en så kallad lås-slunga genom brevinkastet. Men det har vi inte sett i övriga delar av landet än. Det man kan göra om man är orolig är att köpa ett särskilt säkert brevinkast eller bara en sådan gammaldags kopp som man sätter på insidan över låset.

Ett inbrott kan vara mycket kränkande för den som drabbas. Brottsofferjourerna i Halland möter en hel del inbrottsoffer varje år.

– De känner ofta ett obehag över att främmande personer har varit inne i deras hem och ställt till det. Barn blir rädda för att vara själva och vuxna känner också oro. När de kommer hem kan de vara oroliga över att någon har brutit sig in igen, säger Conny Heed, som är vice ordförande på brottsoffersjouren i Varberg.

Hos brottsofferjouren kan de drabbade få stöd och råd.

– Vi lyssnar på dem och ser till att de kontaktar försäkringsbolaget och dokumenterar allt. Vissa mår så dåligt att de behöver uppsöka vård.