Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Besvikelse. Det blev inget bad för flickorna på asylboendet. Björn Laid blev stoppad av personalen på Arena Hotel när han skulle hämta dem.

Idrottsledare portad på flyktingboendet

Skolidrottsledaren Björn Laid är ofta på Arena Hotel och har aktiviteter med barnen på asylboendet. Men i tisdags när han skulle hämta en barngrupp och ta dem till badet på Halmstad Arena blev det stopp.

Han kom inte längre än till receptionen. Där fick han veta att han inte längre får vara på asylboendet.

– Jag blev helt ställd. Här har jag varit varje dag och haft idrott med barnen, hjälpt dem med läxor och följt med dem till badet. Barnen och deras föräldrar känner mig och så snart jag visar mig flockas barnen omkring mig, säger Björn Laid.

Receptionisten hänvisade enligt Björn Laid till att vem som helst inte får vara där inne. Aktiviteterna som anordnas för både barn och vuxna ska ske samordnat via en fadder.

Björn Laid är välkänd som skolidrottskonsulent och arbetar med barn och ungdomar sedan många år. Han är också en av de drivande krafterna bakom Handbollsandan som är ett integrationsprojekt för unga.

Utanför receptionen stod barnen och väntade. I bilen låg dricka, frukt och badkläder som Björn Laid ordnat fram till dem. Men i stället för att åka till badet fick de till sin besvikelse höra att det var inställt.

Han kan förstå att aktiviteter ska gå via en samordnare.

– Men att bli utkörd på det viset tar jag personligt. Alla här vet ju vem jag är. Det är barnen som jag tänker mest på och det här är inte för deras bästa. Kanske är jag en nagel i ögat på boendets ledning eftersom jag har reagerat flera gånger på att barnen utsatts för psykisk och fysisk ohälsa på asylboendet. Jag kanske är besvärlig som tar barnens parti, säger han.

Adam Rushiti, anställd som boendechef på Arena Hotel, bekräftar att Björn Laid inte är välkommen.

– Han inordnar sig inte i Migrationsverkets regler. Han har hållit i aktiviteter utan att gå via faddern eller ha pratat med oss. Vi välkomnar aktiviteter, men med vissa personer fungerar det inte. Björn Laids beteende är inte acceptabelt, säger Adam Rushiti.

Arena Hotel har också reagerat på Björn Laids uttalanden i media om asylboendet.

– Han påstår att de har det sämre här än i kriget hemma. Flera av våra boende har blivit upprörda. Vi vill inte samarbeta med folk som pratar ned asylboendet samtidigt som andra kämpar dagligen för att göra det så bra som möjligt, säger Adam Rushiti.

Björn Laid avbryter samarbetet men tänker fortsätta att bry sig om barnen.

– Hur ska jag kunna samarbeta med ägarna som inte sätter barnens bästa i fokus utan bara ser till att tjäna pengar på människors tråkiga livsöden, säger han.