Finaldags. Maria Taipaleenmäki representerar Sverige i världsfinalen av den miljömedvetna skönhetstävlingen. Samma dag fyller hon 19 år.
Finaldags. Maria Taipaleenmäki representerar Sverige i världsfinalen av den miljömedvetna skönhetstävlingen. Samma dag fyller hon 19 år.

I morgon kan Maria utses till Miss Earth

Maria Taipaleenmäki från Hyltebruk utsågs till Miss Earth Sweden 2015. I morgon tävlar hon om den internationella titeln mot tjejer från hela jordklotet.

ANNONS
|

Miss Earth är skönhetstävlingen där det inte bara gäller att plocka poäng på catwalken. Det handlar också om att ha lite koll på vår miljö.

– Jag har pluggat på om klimatförändringar och övat på vilka olika energikällor som ska förbättra miljön, försäkrade Maria Taipaleenmäki innan hon åkte till Wien i Österrike.

– Viss pirrar det i magen men jag har bestämt mig för att bara vara mig själv, vara glad och ha kul. Det gäller att inte stressa upp sig själv utan vara i nuet och ta det så som det kommer.

Med sig i resväskan hade hon sin maskot, en nalle som hon fått av en kompis.

ANNONS

– Den kommer jag att hålla hårt i.

Maria Taipaleenmäki och de andra deltagarna i tävlingen bor i tre veckor på ett flott hotell i den österrikiska huvudstaden.

– Jag delar rum med en annan tjej. Det är 92 tjejer allt som allt, nästan en från varje land på jorden.

På det miljöinriktade programmet står att åka runt i landet, besöka alperna och plantera träd. Sedan 2001 har genom evenemanget 100 000 träd planterats.

Ett av tävlingsmomenten går ut på att bära nationaldräkt, då ska Sveriges representant ha en specialdesignad luciaklänning. Andra delar är bikini och långklänning.

– En gång ska vi visa upp en talang, men jag har inte kommit på någon. Jag får improvisera någonting.

När den stora finalen hålls i Marx Halle i Wien i morgon kväll sitter mamma Päivi, pappa Reijo och storebror Mattias hemma i Hyltebruk och håller tummarna.

– Det skulle betyda jättemycket att vinna. Det blir kul oavsett hur det går. Jag åker dit för att ha roligt, säger Maria Taipaleenmäki.

– Jag fyller 19 år samma dag. Hoppas det innebär tur!

Förutom en världsturné väntar 150 000 kronor på vinnaren.

Miljömedvetenhet, att sätta kvinnan i fokus och ge stöd till miljöorganisationer. Det är grundvalarna för Miss Earth-tävlingen som kallar sig ett internationellt miljöevenemang med deltagande av ansvarsfulla skönhetsdrottningar.

Sedan 2001 har man planterat 100 000 träd. Tävlingen uppmuntrar miljömedvetande genom besök i skolor och kampanjer för att städa upp på stränder. Miss Earth är en av de största skönhetstävlingarna för kvinnor i världen efter Miss Universum och Miss World.

ANNONS