Utlyser novelltävling. ”Det är uppenbart att hallänningarna tycker om att skriva", säger litteraturutvecklare Nina Katarina Karlsson. BILD: Hallandsposten arkiv
Utlyser novelltävling. ”Det är uppenbart att hallänningarna tycker om att skriva", säger litteraturutvecklare Nina Katarina Karlsson. BILD: Hallandsposten arkiv

"I år satsar vi på en novelltävling"

Hela Halland ska inte bara läsa, utan också skriva. Nina Katarina Karlsson, litteraturutvecklare vid Region Halland, berättar om den novelltävling som öppnar slussarna den 1 februari.

ANNONS
|

Berätta lite mer om tankarna bakom.

– Sedan ett par år jobbar vi - Region Halland, folkbiblioteken, HP och HN – med en satsning som heter Hela Halland läser. Förra året var temat lyrik och då utlyste vi en dikttävling. Det blev succé, över 300 bidrag kom in, och därför känns det helt rätt att gå vidare med en novelltävling. Hallänningarna tycker uppenbarligen om att skriva!

Hur ser upplägget ut?

–Man skriver sin novell och mejlar den till Hallands Nyheter. Vi öppnar "slussen" 1 februari och stänger den 4 mars. Sedan är det en jury som utser vinnarna. Vi har två klasser, en för dem över 20 år och en för dem som är under 20. Sex vinnare utses, och förstapristagarna i varje klass blir porträtterade i HP och HN - och de får också sin novell publicerad i tidningen. De får dessutom ett presentkort på 1000 kronor i en bokhandel.

ANNONS

Övriga pristagare publiceras på HP:s och HN:s sajt och får presentkort på en mindre summa.

Temat är utanförskap. Vad ligger bakom det valet?

– Årets böcker i Hela Halland läser är Thom Lundbergs prisbelönta roman För vad sorg och smärta, samt 5768 visningar på Youtube av Ralf Novák-Rosengren och Anita Santesson, som vann Barnens romanpris 2014.

Båda böckerna tar upp resandefolkets och romernas utanförskap, men vi ville inte göra temat för smalt. Så det kan handla om mobbning, att inte passa in, att sakna vänner, att komma ensam till ett nytt land - det är upp till skribenten.

Som litteraturutvecklare, har du några bra tips för de tävlande?

– Kanske att man måste tänka på att en novell är en koncentrerad berättelse, där man på ett begränsat antal tecken –vi har satt 5 000 tecken som gräns i tävlingen – ska få med en början, en handling och ett slut. Ett bra knep är att läsa andras noveller, det finns väldigt många bra, exempelvis Hjalmar Söderbergs Historietter.

Och om du bor i södra Halland och är 10-20 år kan du delta i den skrivarcirkel som arrangeras på Stadsbiblioteket i Halmstad och där få ett antal konkreta tips.

ANNONS

Vilken är din egen favoritnovell?

– Hm… Det får nog bli en som finns i Historietter, En herrelös hund. Det handlar om en hund som mister sin husse och den saknad som den känner. Det är en oerhört sorglig men vacker liten historia, som jag tror att alla kan ta till sig, oavsett ålder.

Var med i vår novelltävling!
·Temat är Utanförskap – ett ämne som berör och upprör.
·Mejla din text tillnovellen@hn.seunder perioden 1 februari - 4 mars. Om du är yngre än 20 år döper du mejlet tillnovellenUNG, har du fyllt 20 år döper du det tillnovellenVUXEN. Glöm inte att ange namn, personnummer, telefonnummer och din fullständiga adress.
·Texten får inte vara längre än 5 000 tecken, inklusive blanksteg.
·För att vara med och tävla ska du vara folkbokförd i Halland.
·En jury utser sex vinnare, tre i UNG-klassen och tre i VUXEN-klassen.Priserna är presentkort i en bokhandel. Förstapristagarna i respektive klassfår 1 000 kronor vardera, andrapristagarna 300 kronor och tredjepristagarna 200 kronor.
·Juryn består av Nina Katarina Karlsson, litteraturutvecklare vid Region Halland, Per Kågström, kulturreporter på Hallandsposten, samt Lillemor Åkerman, bibliotekarie på Varbergs bibliotek. Samtliga vinnare omnämns i Hallands Nyheter lördag 24 mars. Därefter publicerar vi förstapristagarnas noveller i sin helhet i HN och HP, och samtliga vinnares noveller på båda tidningarnas webbsidor.
·Tävlingen ingår som en del iHela Halland läser, den satsning som Region Halland, folkbiblioteken i Halland, Hallands Nyheter och Hallandsposten står bakom.
·Alla som deltar i tävlingen godkänner också en eventuell publicering i Hallands Nyheter och Hallandsposten, både i tidningarna och på webben.
ANNONS