Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Hyra för två år: 50 miljoner

I två år har Migrationsverket betalt hyra för Spenshult, men det var först på torsdagen som det flyttade in asylsökande i huvudbyggnaden. Många klagade på avsaknaden av wifi.

Enligt ursprungsplanerna skulle Spenshult fyllas med asylsökande i maj 2015, men av olika anledningar har det blivit förseningar. Bland annat har det handlat om byggtekniska frågor och bussförbindelser.

Först under luciaveckan förra året kom de 150 första flyktingarna. De kom då från olika anläggningar inom Migrationsverkets region Väst och flyttade in i de fristående husen på området.

– Det är först nu under vecka tre som vi kan låta asylsökande flytta in i den stora huvudbyggnaden. Renovering och slutbesiktning har inte varit klara tidigare, förklarar Carl Hedberg, Migrationsverkets lokale enhetschef.

Den här dagen är det 24 flyktingar som i princip bara flyttar från andra sidan Nissastigen. De har tidigare bott på Nissaströms kursgård, vars kontrakt nu går ut.

Flera av dem lovordar att rummen är nyrenoverade och att de gemensamma köken är helt nya. Men vi får också höra klagomål på att de – till skillnad från tidigare – inte längre har teve på rummet, ingen egen toalett och dusch samt ingen trådlös uppkoppling i form av wifi.

– Alla jämför självklart med hur de bott hittills. Dessutom är det olika vad de prioriterar som viktigast, kommenterar Carl Hedberg.

Han pekar på tre saker som de flesta lyfter fram som viktigast: toalett på rummet, möjlighet att själv laga mat samt tillgång till wifi.

– Vi har full förståelse för att wifi är något väldigt viktigt för de asylsökande. Det handlar inte om någon lyx för att kunna spela spel, utan det är ju deras möjlighet att ha kontakt med vänner och anhöriga, säger Carl Hedberg.

Han berättar att avsaknaden av wifi beror på att Migrationsverket inte upphandlat något avtal med en leverantör, annat än för dem som arbetar på anläggningen.

– Jag vågar inte säga hur lång tid det tar att lösa frågan, men jag hoppas på högst några månader.

Tidigare har det sagts att de skulle ha plats för 760 boende, men nu har siffran krympt till 650–680.

– I stället för att bara räkna på de totala kvadratmeterna har vi synat hur varje rum ser ut – och sett till att alla verkligen får fem kvadratmeter per person. Skulle det bli kris igen kan vi förstås trycka in lite fler, säger Carl Hedberg.

På måndag kommer ytterligare 15 från Bella Luna i Tjuvhult i Laholms kommun. En vecka senare kommer 46 från Strandparken i Halmstad, 16 från Drängsereds B&B i Hylte och 56 från Stugcentralen i Halmstad.

– Vi tar hit dem i takt med att de direktupphandlade boendena avvecklas, säger Carl Hedberg och berättar att det snart även kommer asylsökande från andra delar av regionen.

– Jag räknar med att alla våra platser blir fulla i februari, säger han och förklarar att det hänger på om boende på avvecklingsställen hinner få kommunplaceringar på andra håll eller väljer att fixa eget boende.

I dagsläget är det 100 av platserna som inte har självhushåll, men Hedberg undersöker möjligheterna att ställa in fler kylskåp i köken så att fler kan samsas om utrymmena.

Det han ser som viktigast för tillfället är annars att få ner handläggningstiderna så att folk inte blir passiva av att vistas för länge på ett boende.

– Många av våra inskrivna har väntat över ett år på ett beslut, men prognosen är att vi efter sommaren ska vara nere på tre månader som normal handläggningstid.