Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/6

”Hundarna har blivit en livsstil”

För Tove Dahl vinner hundar över katter alla dagar i veckan. – Har man en dålig dag blir man alltid glad av dem, säger hon.

Det är tre exalterade hundar som möter upp i hallen hemma hos Tove Dahl i Varberg. De viftar på svansen, pussar en i ansiktet och skäller som för att säga ”Hej! Välkommen! Vem är du? Vad gör du? Ska vi leka?”

Förutom Tove bor här sexåriga Ketty, treåriga Katla, båda gordon settler, och nio månader gamla Kian, en bordercollie. Alla med namn som börjar k.

– Om man ropar på en så kommer alla, skrattar Tove.

Tove är uppvuxen med katt, men egentligen har hon alltid velat ha hund. Så för sex år sedan skaffade hon sin första egna hund Ketty. Och hon ångrar sig inte en sekund.

– Det är så roligt att man kan göra mycket tillsammans med en hund. Med katter känns det inte riktigt som att de egentligen har något behov av en.

I Toves liv är det mycket som kretsar kring hundarna. Hon har hand om en valpkurs för jakthundar och utbildar sig till resurshundförare.

– Vi jakttränar mycket. Det är så roligt att se dem göra det som de är gjorda för. Det sitter liksom i dem och de bara kan det. De får som en glöd i ögonen när de håller på med det.

Inom sin utbildning till resurshundförare driver hon även ett projekt där hon tillsammans med hundarna träffar unga med psykisk ohälsa, som har hoppat av gymnasiet.

– De har behov av fasta tider och vi går ut och går med hundarna och pratar. Det ger dem känslan av att vara med i ett sammanhang samtidigt som hundarna blir en motivator att ta sig ut, säger Tove Dahl.

Den sociala biten med hund är också något som Tove tycker är en fördel framför att ha katt.

– Möter man en annan hund­ägare på promenad så vill hundarna hälsa och det blir socialt. Katter bråkar mer med varandra och kattägarna möts mest när katten springer in i grannens trädgård och stökar i sandlådan, säger Tove.

När är det jobbigt att ha hund?
– Det är ju inte så flexibelt. Jag kan inte spontanresa någonstans. Men det är ett val jag har gjort och för mig är inte en så stor uppoffring.

LÄS OCKSÅ: ”Charmen är att de inte går att tämja”