Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Johan Nilsson / TT

Hot och våld vardag för tågpersonal

På måndagen blev en tågvärd på Öresundståget biten av en resenär. Enligt arbetsgivaren är hot och våld mot personalen vanligt förekommande. – Det händer något mer eller mindre allvarligt varje dag, säger Cristina Tirone, enhetschef på Transdev, som bemannar Öresundstågen med tågvärdar.

Det var på måndagskvällen strax efter 19-tiden som en tågvärd på Öresundståget blev biten av en resenär. Mannen saknade biljett och när tågvärden avvisade honom i Kungsbacka blev hon överfallen på perrongen, fasthållen och biten i handen. Hon larmade därefter polis som grep mannen en bit ifrån centralstationen.

Kvinnan var den här kvällen ensam tågvärd, men fick hjälp av serveringspersonal. Cristina Tirone, enhetschef på Transdev som bemannar Öresundstågen med tågvärdar, önskar att tågen alltid vore dubbelbemannade. 

– Det händer något mer eller mindre allvarligt varje dag, så det är klart att det vore bättre. Men beställningen från trafikhuvudmannen ser inte ut så tyvärr, säger hon. 

Tågvärden valde att fortsätta arbetspasset till Halmstad som planerat, där hon uppsökte läkarvård. Det är enbart när ett tåg kör på en person som de automatiskt tar lokföraren ur tjänst. Annars bedöms det från fall till fall.

– Nu valde hon att fortsätta, och vi bedömde att det gick bra. Hon säger att hon mår psykiskt bra. Men vi följer upp hennes mående med kontinuerliga samtal, säger Cristina Tirone.

Cristina Tirone upplever att situationen för personalen har blivit mer hotfull de senaste åren. Oftast handlar det om påverkade personer eller om resenärer som försöker resa utan biljett och blir aggressiva när de avvisas.  All tågpersonal får utbildning i konflikter, hot och våld. 

– Det är något vi har uppe på agendan hela tiden. Säkerheten för vår personal och resenärerna är det viktigaste för oss, säger hon.