Avlastning. Erland Linjer (M) hoppas att trycket på sjukvården minskar när återbesök i stället kan göras inom hemsjukvården. Men läget är ansträngt även i kommunen just nu enligt Maria Sjödahl på socialförvaltningen.
Avlastning. Erland Linjer (M) hoppas att trycket på sjukvården minskar när återbesök i stället kan göras inom hemsjukvården. Men läget är ansträngt även i kommunen just nu enligt Maria Sjödahl på socialförvaltningen.

Hoppas på hemsjukvårdsavtalet

Trots många korttidsplatser tampas Varbergs kommun med placeringar för äldre som kan skrivas ut från sjukhuset. I framtiden ska läkare inom hemsjukvården avlasta sjukhusen.

ANNONS
|

– Nya hemsjukvårdsavtalet kommer att möjliggöra att man kan vara hemma och inte behöver åka till sjukhuset för återbesök. Jag tror det kommer avlasta, säger Erland Linjer (M), ordförande i socialnämnden.

Enligt Erland Linjer har Varbergs kommun generellt inte lika många fall av utskrivningsklara patienter nu som för två år sedan.

– Både sommaren och hösten har visat låga siffror för detta, och under flera månader förra året var det noll jämfört med 12 till 14 procent året innan, säger han.

Det ansträngda läget just nu beror till stor del på influensan. Maria Sjödahl, chef på uppdragsavdelningen på socialförvaltningen i Varberg säger att det blivit en topp som det varit återkommande i december och januari.

ANNONS

– Häromdagen var det sju stycken som väntade på plats, det förändras varje dag, säger hon.

I Varbergs kommun finns det enligt Maria Sjödahl bättre med korttidsplatser än i de andra halländska kommunerna. I det ansträngda läget som är just nu, influensan har drabbat även kommunens instanser, får samtliga enheter på förvaltningen snabba på sina processer ytterligare för att underlätta patienternas hemgång. Bostadsmarknaden måste också möta upp med olika boenden, som seniorlägenheter.

– Vi ser över helheten. Det är en hel kedja, det är främst privata entreprenörer som bygger upp detta. Vi som kommun kan stimulera åtgärder, som exempelvis bovärdar. Vi ser till att det finns hemtjänst.

Trots toppen i december och januari är antalet patienter på sjukhuset som väntat på kommunal åtgärd mer än fem dagar inte lika många som tidigare. I de fallen får kommunen betala avgift. Jämförelsevis fick Varberg betala för 421 extra vårddygn till och med oktober för tre år sedan. Året efter var det 62.

– Vi är inte ens uppe i hälften i år, säger Maria Sjödahl.

Se även Patienter skapar flaskhalsar på sjukhusenoch Testar nya grepp för framtidens äldre

ANNONS