I restaurang- och livsmedelsprogrammets lokaler råder det full aktivitet när tio elever bakar 15 olika recept där den gemensamma nämnaren är äpplen.
–Vi lär eleverna att vi har ett fantastiskt skafferi runt hörnet. Man behöver inte köpa apelsiner när vi har fin svensk frukt, säger yrkesläraren Håkan Eliasson.
Den frukt som eleverna använder i sina bakverk är från Halland som, bland annat, äppelsorterna Katja och Cox´s Pomona.
–Vad fantastiska grejer man kan göra av det vi har i trädgården, säger Cecilia Nilsson som är i full färd med att rulla ihop en Österrikisk äppelstrudel tillsammans med Matilda Mattsson.
Efter 24 år i samma yrke har Cecilia Nilsson bestämt sig för att sadla om och går nu en bageri- och konditorutbildning på Komvux.
–Jag har tidigare arbetat som lärare men jag älskar att baka bröd och det är kul att ha möjligheten att göra något annat. Det roliga med brödet som vi har bakat i dag är att vi knappt har använt någon jäst, utan det är bakat med rågsurdeg. Det är jättegott tillsammans med en smakrik ost och ett glas rött, berättar hon.
En kaka som sticker ut lite extra bland alla härliga bakverk som trängs inne i ugnen är den "Halländska äppelkakan".
– Vi har fått receptet från Falkenbergs museum och kakan är jättelätt att göra och smakar jättegott. Man har kokt kall potatis i äppelkakan, vilket gör den saftig och hållbar i flera dagar, säger läraren Håkan Eliasson.
För att undvika att frukten blir brun tipsar flera elever om att man kan lägga den i iskallt vatten eller citronsyra.
–Sedan är det noga att man torkar av den annars löser mördegen upp sig när man bakar, berättar Emelie Göransson.
Vad bakar du helst?
–Äppelkaka, det finns så roliga varianter. Jag har gärna mandelmassa i eftersom den då blir saftigare och får en nötigare smak.
Hon får medhåll av läraren Eliasson.
–Det som gifter sig bra är äpplen och mandel, som vi använder i till exempel rysk äppeltårta.
Recept:
Äppelbröd
1 500g vatten
15g jäst
750g rågsurdeg
1 350g vetemjöl
1 350g fint rågmjöl
60g havssalt
45g kanel
Detta körs först 4 minuter på låg hastighet i en matberedare. Sedan 8 minuter på snabbare hastighet. Gör ett glutentest och se att degen är färdigbearbetad. Lägg sedan i dessa ingredienser och kör ytterligare 3 minuter.
450g äpplen, urkärnade
225g hasselnötter
225g mandelsplitter
Lägg degen i en oljad plastback och plasta. Låt den stå i rumstemperatur i 2 timmar.
Kubba upp i 650g bitar och forma till limpor. Vrid limporna så blir det ett vackert utseende när det är avbakat.
Sätt ugnen på 240 grader.
Ånga
Sänk värmen till 210 grader.
Släpp ut ångan efter 20 minuter.
Baka av i 35-40 minuter.
Temperaturen i brödet ska vara 98 grader när det är färdigt.
Halländsk äppelkaka
2 ägg
3 dl socker
2 dl kokt, pressad potatis
4 dl havregryn
15 sötmandlar
1-2 bittermandlar
1 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
4-6 syrliga äpplen
2 msk socker
1 msk kanel
Vispa ägg och socker, blanda i potatisen. Mal havregryn och mandel, blanda med mjöl och bakpulver och häll allt i smeten. Blanda smeten väl och slå den i en smord form. Skala äpplena, kärna ur och skär dem i klyftor som vänts i socker och kanel. Stick ner klyftorna i smeten och strö över resten av socker/kanelblandningen. Grädda i 175 grader under knappt en timme. Serveras avsvalnad med vispad grädde eller vaniljsås. Är godast dagen efter den bakats.
Äppelrosor:
(mördeg)
500g vetemjöl
500g smör (kallt i bitar)
200g vatten
40g äggula
10g salt
10g citronsaft/juice
Kavla ut mördegen 8 cm och lägg skivade äpplen på, vik sedan degen 2 cm upp över fruktskivorna och penslar med ägg. Sedan fortsätter man vika varv för varv för att få till rosformen.
Rysk äppeltårta
1000g mandelmassa
600g socker
235g äggvita
Mördeg
1 del socker
2 delar smör
3 delar vetemjöl
Blanda socker och smör. Tillsätt vetemjöl och blanda tills degen gått ihop.
Droppa ner äggvitan i mandelmassan och blanda med socker så att krämen går att spritsa ut. Förbaka i ugnen i 7-8 min på 200 grader. Lägg på skivat äpple och strö över kanel och lägg över ett tunt mördegslock. Pensla med ägg och strö över mandel och pärlsocker. Bakas i 20-30 minuter i 220 grader.
Äppeltarteletter
Vaniljkräm:
500g standardmjölk
125g strösocker
6 st äggulor
1 vaniljstång
40g maizena
50g smör
Koka upp mjölk och vaniljstången med hälften av sockret. Blanda resten av sockret och maizenan i en skål. När mjölken kokar häller man i den i redningen och vispar. Till sist tillsätter man smöret och rör runt.
Kavla ut mördeg och lägg i formar som ska stå i kylen innan degen förgräddas i 10-12 min. Fyll mördegsskalen med vaniljkräm och lägg äppelskivor som en solfjäder ovanpå och strö på råsocker. Ställ in i ugnen (230 grader) i 7-8 min så att sockret karamelliseras.
Äppelstrudel
(En degrulle)
250g mjöl
1 ägg
0,5 tsk salt
1 msk olja
125 handvarmt vatten
Låt vila minst 30 min
Fyllning:
Äpplen (1 kg ger en strudel)
ströbröd
socker
kanel
citronsaft
russin som är inlagda i rom eller punsch
Ingen av ingredienserna ska ta överhand. Var försiktig med kanelen!