BILD: Bertil Ericson / TT Arkiv
BILD: Bertil Ericson / TT Arkiv

Hjärtinfarkt konstaterades för sent

Först efter fyra timmar på akuten konstaterades en mans hjärtinfarkt. Nu anmäler Hallands sjukhus händelsen enligt lex Maria.

ANNONS
|

Det var sensommaren förra året som en man i 65-årsåldern kom till akutmottagningen i Varberg med buksmärtor. Först efter cirka fyra timmar konstaterades att mannen led av en akut hjärtinfarkt.

– Att diagnosen inte ställdes rätt från början beror på att det fanns många symptom som tydde på olika sjukdomar samtidigt, säger Bengt Karlsson, chefläkare Hallands sjukhus.

När hjärtinfarkten konstaterats skickades mannen omgående till Sahlgrenska Universitetssjukhuset för behandling och kom sedan tillbaka till Varberg för fortsatt vård. Två dagar efter att han kommit hem från sjukhuset fick han en ny hjärtinfarkt och avled.

Lex Maria-anmälan görs på grund av att diagnosen dröjde vid akuten i Varberg. Sjukhuset har gjort en egen internutredning som ligger till grund för anmälan. Utifrån det drar de lärdomar om de interna rutinerna.

ANNONS

– Vi måste ha ett bredare tänk när man är på akuten och inte fastna för tidigt på ett enda spår och utesluta andra möjligheter, säger Bengt Karlsson.

ANNONS