Hittills har 20-tal hallänningar testats


– Vi har goda möjligheter att ta emot coronasmittade patienter, säger smittskyddsläkaren Anders Enocksson som uppmanar alla hallänningar att följa rekommendationerna från WHO och Folkhälsomyndigheten.

ANNONS
|

Runt 500 svenskar är nu testade för coronaviruset och så sent som under fredagen bekräftades fyra nya fall i Sverige. Den aktuella siffran på antalet smittade i Sverige var på fredagskvällen elva personer och tre av de nya fallen finns i Västra Götaland. I nuläget finns det inga bekräftade fall av smittade hallänningar men Anders Enocksson, regional smittskyddsläkare på Region Halland, berättar att flera i länet har testats.

– Det börjar bli relativt många nu. I går (under torsdagen) testades väl ett 20-tal. De allra flesta testas på grund av att de har varit i områden där det finns symtom. Sedan kan man tänka sig att några av dem har varit i kontakt med någon av de bekräftade fallen i Sverige, säger han.

ANNONS

På sjukhusen i Varberg och Halmstad och på ett flertal vårdcentraler sitter det informationslappar kring hur man som privatperson ska agera om man misstänker att man själv är smittad. Rekommendationen är att inte uppsöka vare sig vårdcentral eller akutmottagning utan istället ringa 1177 och via telefon beskriva sina symtom. Då görs en bedömning om det finns några risker för att personen är smittad och om det blir aktuellt att hen behöver ta prover på smittskyddskliniken i Halmstad.

– Skulle det vara en patient som behöver vård transporteras han eller hon med ambulans till kliniken. Om det är en person som mår bra så går det bra att ta sig dit själv. Skulle en person testas positivt för viruset så kommer den personen att vårdas isolerat på infektionskliniken i Halmstad. Det är personalen på kliniken som tar hand om patienten och för att inte personalen ska smittas kommer de bära skyddsutrustning. Men det ges extrainformation till personalen om hur man ska använda skyddskläderna på ett adekvat sätt, säger Anders Enocksson.

Hur ser er beredskap ut, har ni möjlighet att ta emot flera fall?

– Vi har goda möjligheter att ta emot coronasmittade patienter. I vilken utsträckning det här möjligen kommer att bli, det återstår att se. Är det så att det kommer in ett bekräftat fall så börjar vi där. Men vi har beredskap för olika scenarier.

ANNONS

Har du varit med om någon liknande situation tidigare?

– Personligen har jag jobbat många år som infektionsläkare och det har dykt upp liknande scenarier tidigare - ett exempel är ju pandemin 2009 (svininfluensan reds anm). Coronaviruset bedöms hittills inte som någon pandemi från WHO eller Folkhälsomyndigheten. Däremot är risken hög att vi får fler enskilda fall i Sverige medans risken för allmän spridning är låg.

Ska man som hallänning vara orolig?

– Man kan förstå att det finns en oro - det förstår vi alla - men i nuläget behöver man inte vara speciellt orolig. Jag uppmanar dock alla att följa utvecklingen samt att följa de instruktioner som myndigheterna rekommenderar. Men det finns ingen anledning till allmän oro i nuläget.

Vad händer nu, hur agerar ni framåt kring den här situationen?

– Det är självklart att det förekommer en planering kring att ta hand om eventualiteter som dyker upp. Hur den ser ut vill jag inte gå in i detalj kring just nu.

Under fredagen skickades det ut information från Varbergs kommun till flera föräldrar med barn i skolan och förskolan. Informationen kommer från Folkhälsomyndigheten och Skolverket och riktar sig till skolledare. I informationsbrevet står det bland annat att man "följer händelseutvecklingen kontinuerligt" och att det i dagsläget inte finns anledning att friska elever samt personal som återkommer från en resa ska stanna hemma från skolan.

ANNONS

LÄS MER:Provtagningar görs hela tiden – ännu ingen smittad i Halland

Symtomen för coronavirus är luftvägssymtom, feber och hosta. De flesta blir inte allvarligt sjuka men ett antal fall av svårare symtom har rapporterats, liksom dödsfall. Inkubationstiden för coronavirus är 2–14 dagar.

Har man symtomen eller har besökt ett område där smittspridning förekommer ska man kontakta 1177.

Viruset sprids genom när kontakt mellan människor genom hostningar och nysningar - så kallad droppsmitta. En förebyggande åtgärd mot luftvägsinfektioner är att undvika att röra vid ansiktet eller ögon samt att undvika nära kontakt med sjuka människor.

Källa: 1177.se, Folkhälsomyndigheten

ANNONS