Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/16

Hemmagjort vin och exotiska frukter i Hyltebruk

Varje år blir det 20 flaskor vin av druvorna som klättrar i växthusets tak – och det smakar ”riktigt gott”. Roger Fredriksson och Karina Nykvist i Hyltebruk odlar det mesta. I deras närhet frodas chili, fikon, citron, kumquat och kiwi.

I berättelsen om Roger och Karina ryms en kärlekssaga – och en historia om att förlora en mamma innan man hunnit fylla ett år. Men de här sakerna återkommer vi till. Vi börjar istället i en helt annan ände, i trädgården och i växthuset som både Roger och Karina älskar.

2005 flyttade de ihop i huset i centrala Hyltebruk som Karina bott i sedan mitten av 90-talet.

– Villkoret för att Roger skulle få flytta in var att han byggde ett växthus, skämtar Karina över en kopp kaffe i det luftiga köket.

Och ett växthus blev det. Här frodas grönsaker, kryddor och frukter. Roger tycker mycket om att laga mat i sitt utekök på tomten – och gillar att kunna hämta det han behöver från egna land.

– Själv är jag nästan mer för blommor än för det ätbara. Pelargoner och rosor är ett par favoriter, säger Karina.

Bild: Lina Salomonsson
Bild: Lina Salomonsson

Det mesta är möjligt i ett växthus

I den lilla trädgården och i växthuset växer annars allt från vinbär, plommon, äpplen och potatis till exotiska frukter som citron, kumquat och kiwi.

– Många tror inte att det går att odla sådana saker här. Men med ett växthus är det mesta möjligt, säger Roger.

Och så finns det vindruvor förstås, i mängder. Av dessa blir det ett 20-tal flaskor vin varje år. Skörden brukar landa på mellan 18 och 20 kilo druvor som Roger pressar saften ur. Saften får sedan jäsa ihop med fikon och russin. Vinet brukar hålla en alkoholhalt på omkring 14 procent.

– Färgen blir lite roséaktig, våra druvor är lila. Och det smakar gott. Strävt, sött och lite halvtorrt, fortsätter Roger.

Karina har även ett stort intresse av att renovera möbler. Hon målar, dekorerar och klär om. Särskilt stolar har hon fastnat för.

– Jag gör det mest för min egen skull, men är det någon som vill köpa något jag gjort eller som vill ha hjälp ställer jag gärna upp.

Bild: Lina Salomonsson
Bild: Lina Salomonsson

Träffades via nätet

Och så var det ju det här med kärleken – och hur slumpen ibland gör att saker och ting blir som de blir i livet. Roger och Karina träffades kring 2003, via nätet. På den tiden var nätdejting fortfarande ganska nytt, innan alla hade smarta telefoner och Tinder-appar.

– Haha, mitt i allting gick Karinas dator sönder, så då kunde vi inte skriva till varandra längre. Vi blev tvungna att träffas...

Fast helt okända för varandra var förstås inte Roger och Karina heller, de kände igen varandras namn på motesplatsen.se, som var sidan som gällde kring millennieskiftet. De hade träffats helt kort en gång förut, på 80-talet i samband med någon festlighet. Då var de båda unga.

– Men det blev inte så lyckat den gången..., säger Karina och ler.

Roger fyller i:

– Det måste ha varit 1984, för Springsteens Born in the USA hade precis släppts. Karina hade en annan kille då och jag blev ordentligt utskälld, haha. Jag fick veta att jag skulle låta bli andras tjejer.

Så kan det gå. Dessbättre blev Roger och Karinas möte betydligt bättre andra gången gillt – och nu har de bott ihop i 16 år.

Mamma hade svår astma. Hon hade mig nio månader i magen och nio månader i livet, sen dog hon.

Växte upp med mormor och morfar

Av någon anledning halkar samtalet om trädgård, vintillverkning och kärlek in på Rogers uppväxt i Halmstad. Det är när han börjar prata om sin morfar och mormor – och deras trädgårdsintresse vid stugan i Långaryd – som det blir svårt att inte komma in på mamman som dog när hon bara var 18 år. Roger vet nämligen inte om han ska kalla sin mormor och morfar för mamma och pappa, eller hur han ska säga.

– Mamma hade svår astma. Hon hade mig nio månader i magen och nio månader i livet, sen dog hon.

Roger fick istället växa upp med sin mormor och morfar. Han säger att det var en lycklig uppväxt.

– Vi var mycket uppe i de här trakterna och när jag träffade Karina var jag glad att hon var härifrån. Jag har alltid trivts i inlandet även om det blev många år i Halmstad innan jag emigrerade hit på heltid.

Barnbarnens lilla växthus. Bild: Lina Salomonsson
Barnbarnens lilla växthus. Bild: Lina Salomonsson

Hylte är toppen

Roger och Karina är överens om att Hylte är toppen. De gillar lugnet, naturen, skogarna och att alla känner alla.

– Jag har nog alltid dragits till skogen. Inte för att jag jagar som många andra, men jag gillar att plocka svamp eller att bara vara ute, avslutar Roger, som också har ett stort musikaliskt intresse.

Han har spelat i flera lokala band genom åren– och om någon känner igen honom kan det också vara för att han har en förmåga att ibland likna Elvis, som han under många år imiterat under Elviskvällarna på Forum.

Karina Nykvist och Roger Fredriksson

Ålder: Karina 55 år, Roger 59 år.

Bor: I Hyltebruk.

Gör: Roger är rörmontör och Karina jobbar i labbet på Stora Enso.

Familj: Varandra. Plus att Roger har två vuxna döttrar och en son, plus snart fyra barnbarn. Karina har också två vuxna döttrar.

En sak jag inte klarar mig utan i trädgården: Karina: Växthuset. Roger: Uteköket.

Då är vår trädgård som bäst: Karina: ”På sommarkvällarna, då bara njuter jag.” Roger: ”Alltid på somrarna. Jag älskar att komma hem från jobbet och att bara gå ut och vattna...”