Hembygdsrörelsen kämpar på i coronamotvind

Hembygdsrörelsen har påverkats kraftigt av den pågående coronapandemin. Många föreningar gör dåliga ekonomiska resultat och medlemstalen har minskat stort.
– För oss har detta varit en katastrof, säger Kurt Sevehem, ordförande för Värö-Stråvalla Hembygdsförening.

ANNONS
LocationHalland||

Nyligen gjorde Sveriges Hembygdsförbund en inventering över läget i landets Hembygdsföreningar. Den visade att coronapandemin har haft stor påverkan på hembygdsrörelsen. Uppskattningsvis har Hallands 76 föreningar tappat ungefär 2 miljoner kronor i intäkter. Till följd av detta visar många upp minusresultat.

Framför allt beror de minskade intäkterna på inställda aktiviteter. Enligt Bo Westman som är ordförande i Hembygdsrådet i Halland, har 55 procent av alla aktiviteter ställts in och besöksantalen under 2020 minskade med två tredjedelar. Samtidigt är det svårt att göra generaliseringar.

– Föreningarna har så olika förutsättningar och arbetar på olika sätt. Så även om vi har samma mål så ser det väldigt olika ut i föreningarna, säger han.

ANNONS

Blev inget femtionde år för Varbergs hembygdskrets

I Varbergs finns det fjorton hembygdsföreningar. Hans-Erik Qvarnström är ordförande för Varbergs hembygdskrets där samtliga föreningar i kommunen ingår. I stället för att ses så har deras träffar blivit digitala. Diskussionerna på det senaste årets möten har präglats av inställda aktiviteter och hur man ska möta medlemstappen som blivit en följd.

– Att vi inte ska få folket tillbaka efter pandemin. Det är den stora rädslan, säger Hans-Erik Qvarnström.

Hembygdskretsen har bland annat fått ställa in sin populära frågesport. Dessutom arrangerar de varje år en större resa. 2020 skulle det varit femtioårsjubileum för den.

– Men det gick ju inte. Och i år vågar jag inte heller. Vi får hoppas att det ser bättre ut nästa år och att vi då får ihop tillräckligt med folk, säger Hans-Erik Qvarnström.

”Jag är jätteledsen över det här”

Värö-Stråvalla Hembygdsförening är en av de hembygdsföreningar som har mest omfattande verksamhet. Dess ordförande Kurt Sevehem delar Qvarnströms oro. Föreningen driver Limabacka Hembygdsmuseum, Bua Fiskemuseum, Sunvära Kvarn och Kerses gård. Förutom det så erbjuder föreningen sina medlemmar ett stort antal aktiviteter varje år. Under de senaste fyra åren så har föreningen växt från 300 medlemmar till strax över 500.

– Jag är jätteledsen över det här året. För i min värld så vill jag att allting ska växa och det har vi gjort. Vi har lyckats växa. Komma med nya saker och vi har lyckats engagera nya människor. Så kommer detta och så blir det bara stopp med allt, säger Kurt Sevehem.

ANNONS

Föreningen ställde in majoriteten av sina aktiviteter förra året. Till följd av det så har medlemmarna börjat droppa av. Den fina uppåtgående trenden från de senaste åren var som borta och i stället har medlemstalen minskat ner till omkring 450 medlemmar. Dessutom gjorde föreningen ett av sina sämsta ekonomiska resultat någonsin och tappade 54 000 kronor mot föregående år.

– Har vi inga pengar kan vi inte göra någonting. Vi måste hela tiden ha pengar. Och då är det farligt när vi börjar tappa pengar. Nu gjorde vi det förra året, ordentligt. Och då har vi inte samma handlingsutrymme som vi skulle önska, säger Kurt Sevehem.

Värö-Stråvalla vill satsa sig ur den tuffa situationen

Men en del lärdomar från förra året har föreningen gjort. Därför har man nu startat upp en ny aktivitet. Det handlar om tipspromenader. Enligt Sevehem så blir det inga stora intäkter. Men det blir i alla fall ett sätt att visa att föreningen fortfarande finns.

– Det här kommer bli svårt. Jag tror att alla behöver tillskott på pengar framöver. Det kommer kosta pengar när vi ska starta upp igen på allvar för att locka tillbaka de som har försvunnit, säger Kurt Sevehem.

ANNONS