Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Helena Spångfors rullar fram på Halmstads gator

Helena Spångfors dansar på rullor och delar med sig av sina bästa tips om hur man snurrar, vänder och bromsar genom appen Tiktok. Tusentals har sett hennes videos som hon beskriver som rullskridskoglädje.

En kall decemberdag med isig vind är kanske inte det ultimata rullskridskovädret men mitt på Storgatan rullar Helena Spångfors förbi färgstarkt klädd och med ett par turkosa rullskridskor på fötterna. Det är inte så hon brukar tillbringa sina lunchraster men just den här dagen hade vi stämt träff för att prata om hennes största intresse, rullor.

För fem år sedan började Helena Spångfors från Halmstad att åka rullskridskor, eller rullor som hon kallar det. Genom en kompis började hon träna med rullskridskoföreningen Halmstad roller derby, idag är hon tränare i klubben som just nu har tagit ett uppehåll på grund av coronapandemin.

– Det som fick mig att fastna var friheten och frihetskänslan. Du blir den personen du vill vara. Nu i sommar har jag åkt väldigt mycket på stan och ut mot kusten. Det är en fantastisk träningsform för du märker inte hur jobbigt det är när det är så roligt, säger hon.

Kallt vinterväder stoppar inte Helena Spångfors från att köra rullskridskor.
När vi möter Helena Spångfors mitt i Halmstad kommer hon med sina turkosa rullskridskor över axeln. Storgatan är ett favoritställe att köra på, det blir som en hinderbana när hon tvingas hoppa över kullerstenen. Bild: Jari Välitalo

Tusentals följare på Tiktok

Utöver att köra rullskridskor i träningshallen hittade Helena ut till skejtparker och tog senare steget över till att börja dansa med sina rullskridskor. När hon var ute och reste hade hon rullskridskorna med sig men ingen träningshall att köra i.

– För danssteg behöver man bara två kvadratmeter så jag började med det för att jag inte hade någonstans att köra, säger hon.

Man skulle kanske kunna kalla det rullskridskoglädje

På hennes Tiktok-konto finns massor med korta instruktionsvideor som visar hur hon snurrar, vänder och hoppar i mängder av olika varianter hemma i köket.

– Att jag började dansa hemma och lägga upp videos beror delvis på corona. Jag ramlade in på Tiktok och märkte att det är en väldigt ung publik. Det fanns ingen som gjorde rullskridskogrejer på svenska och tänkte att jag kunde prova det.

Efter hand har Helenas konto vuxit och hon har nu drygt 3 000 följare och många tusentals gillamarkeringar. I kommentarsfältet kommer frågor om fler tips och instruktionsvideor.

– Man skulle kanske kunna kalla det rullskridskoglädje. Många sitter hemma nu och har inte någonstans att rulla när det är vinter, då kan man tänka utanför boxen. Det går att diska med rullskridskorna på, man behöver inte en stor gymnastiksal för att åka, säger hon.

Det är så kul men man får lida dagen efter.

Hinderbana i centrum

För Helenas del blir det åkning både på små och stora ytor. När hon inte övar på danssteg hemma åker hon gärna långa sträckor utomhus.

– I somras åkte jag nästan varje dag. Det längst jag åkt var när jag och en kompis i somras körde från stan till Simlångsdalen och tillbaka igen. Det är nästan fyra mil. Det är så kul men man får lida dagen efter, skrattar hon.

Var är roligast att köra?

– Jag älskar att åka här, säger hon och pekar ut över Storgatan. Här är kullersten så det blir nästan som en hinderbana, det är skitkul att åka runt i centrum.

Vill starta ungdomsverksamhet

Helena berättar att intresset för rullskridskor bara växer och att även barn har börjat intressera sig för sporten. För att köpa rullskridskor av samma modell som hon har på fötterna är det ett års väntetid.

– Jag och några till vill jättegärna starta en ungdomsverksamhet i Halmstad. Vi har sett att många barn börjar köpa rullskridskor och vill verkligen fånga upp dem. Kanske till hösten, det hade varit drömmen, säger Helena.

Vad är ditt bästa tips till en nybörjare?

– Ha på dig rullorna så mycket som möjligt för du kommer aldrig lära dig om du inte ha de på dig. Ha det medan du borstar tänderna och bäddar sängen, det är a och o.