Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Hektisk sommar för second handbutikerna

Second handbutiker i Varberg och Falkenberg har haft en hektisk sommar. Permitterade och hemestrande människor rensade ur mer än någonsin och ställde butikernas anställda inför en utmanande situation.

– Detta är det största rensningsåret någonsin. Det började komma in mer saker när människor blev permitterade och den största vågen kom under sommaren, säger Jonas Paulsson, arbetsledare på Second Chance i Varberg.

Han berättar att de knappt visste hur de skulle hantera situationen när det började välla in saker.

– Känslan blev ibland övermäktig. Men alla som arbetar här gjorde verkligen sitt bästa för att vi skulle kunna hantera situationen.

Kostsamt att slänga på tippen

Butiken fick tidigt börja säga nej till vissa gåvor, det fanns helt enkelt inte plats i lagret. Främst nekades elektronik och möbler.

– Det kostar för oss att köra till tippen med sådant som inte får plats, pengar som ska gå till bistånd. Det är bättre att ägarna slänger sina saker eller åker till en annan second hand butik.

Kupan i Falkenberg har också haft fler gåvogivare sedan pandemin bröt ut.

– Vi hade en fantastisk vår och sommar. Människor rensade sina garderober och källare, vi har haft mycket att sälja och många kunder. Jag vill rikta ett stort tack till alla givare och köpare, säger Monica Hansson, ordförande i Falkenbergsbygdens Rödakorskrets.

Då föreningen inte tar in stora saker som möbler har den inte behövt neka någon givare av utrymmesskäl.

Juli räddade upp första halvåret

Tack vare en stark juli månad har Kupan i Falkenberg sålt för ungefär lika mycket totalt hittills i år som under samma period 2019, trots tappet i pandemins början när butiken höll stängt tre veckor.

Även för Second Chance räddade juli upp första halvåret av 2020.

– Vi har ungefär samma besöksantal hittills i år som vid den här tiden förra året, juli har hämtat upp vårens tapp som kom i pandemins början.

Ökade öppettider populärt bland kunder

Flera av dem som jobbar med sortering och i Second Chances butik är volontärer över 70 år. Dessa bads stanna hemma när coronautbrottet kom, men i och med att kaféet stängdes för att hindra smittspridningen klarade sig butiken väl ur bemanningssynpunkt.

En annan åtgärd Second Chance tog till var att öka öppettiderna.

– Vi höll öppet tre extra dagar, nu är vi nere i två extra dagar. Kunderna har varit väldigt tacksamma över att kunna handla på andra tider och kunna sprida ut sig, säger Jonas Paulsson.

Kupan i Falkenberg har inte haft extra öppet, däremot flyttade delar av försäljningen ut vissa dagar.

– Vi kan också hämta saker till kunder som inte vill gå in i butiken, säger Monica Hansson.