HD skärper straff för rastplatsvåldtäkten

Hovrätten slog fast att de två gärningsmännen inte hade hjälpts åt när kvinnan våldtogs på en rastplats. Därför bedömdes brottet inte som grovt. Men nu skärper HD straffet igen.

ANNONS
|

Händelsen inträffade i mars 2015. Den drabbade kvinnan våldtogs av två män på en rastplats vid Torpasjön, söder om Kungsbacka, sedan hon följt med i deras bil efter ett krogbesök i Göteborg. Hon var påverkad av bland annat alkohol och var enligt domen stundvis kroppsligt utslagen, vilket männen utnyttjade genom att begå olika sexuella handlingar mot henne.

En av männen – en 30-åring – greps, häktades och åtalades för brottet. I Varbergs tingsrätt dömdes han till fängelse i 4,5 år för grov våldtäkt och narkotikabrott. Domen överklagades till hovrätten, som inte bedömde våldtäkten som grov. Hovrätten ansåg att männen inte hade agerat tillsammans och "hjälpt varandra" tillräckligt mycket. Straffet sänktes därför med ett år.

ANNONS

Fallet togs upp i Högsta domstolen, som under tisdagen meddelade sin dom. HD anser, precis som tingsrätten gjorde, att det handlar om en grov våldtäkt. 30-åringen får nu fem års fängelse.

HD skriver i sin dom att männen i vissa delar har tagit en gemensam del i händelseförloppet. Båda männen har hela tiden "befunnit sig i händelsernas omedelbara närhet", skriver HD vidare.

Den andre mannen, som först nyligen kunde identifieras, är sedan ett par veckor häktad i sin frånvaro. Han är internationellt efterlyst.

ANNONS