Harriet har skrivit och räknat maskor

De halländska hemslöjdsföreningarna har kommit ut med en uppdaterad bok om det halländska bingesticket. Harriet Axelsson, ordförande i Halmstads hemslöjdsförening, har skrivit och räknat maskor med mera.

ANNONS
|

Hur kommer det sig att det blivit en ny bok om bingestickning?

–Även om det är populärt att sticka så kan en speciell tradition som binge dö ut. Det är faktiskt många som frågar mig just det: Vad är binge?Vi ville ta fram nya stickbeskrivningar i den tradition som finns i Halland sedan länge.Med en bok med de traditionella binge-mönstren omvandlade till moderna vantar, sockor, mössor med mera hoppas jag att de som redan kan sticka ska lära sig de gamla mönstren så att traditionen lever vidare.

I boken varvas både nya och omarbetade stickbeskrivningar på olika sätt.Kan du berätta om arbetet bakom detta?

ANNONS

–Vi ville presentera mindre saker som man inte måsteinvestera hundratals kronor i garn för att sticka. Det räcker med att köpa två nystan för nästan alla stickbeskrivningarna i boken. Det fanns till exempel en mössa med fasanmönster och den räknade jag om till ett ofärgat hundraprocentigt ullgarn. Det garnet var tjockare än det ursprungliga tvåtrådiga Bergå-garnet. Att räkna om mönstrets rapport och garnets tjocklek till något som ger en lagom stor mössa kräver mer tankeverksamhet än man kanske tror.

– Det finns sockor i det traditionella mönstret Bjärbo och de är helt nya och passar i dag när man sitter framför TV:n med fötterna utsträckta i soffan. Något vackrare får man leta efter tycker jag! Sedan finns det en helt underbar tubhalsduk som också är en ny skapelse. Den kräver mer både vad gäller mängden garn och stickförmåga. Men den är vacker och pryder bokens framsida.

Hur har arbetet med boken gått till? Hur länge har ni hållit på och jobba med den, och vilka är det som varit med i arbetet?

–De halländska hemslöjdsföreningarna har i säkert tio år diskuterat att det behövs nya stickbeskrivningar. Så bildade vi för drygt ett år sedan en Bingegrupp med uppgift att förvalta, utveckla, dokumentera och sprida det halländska binget. Samtidigt satsade vi medel för att digitalisera de bingeprodukter som är arkiverade på Hallands konstmuseum. Därifrån var inte steget långt till att mer konkret diskutera en ny bok. Jag har som ordförande i Halmstads hemslöjdsförening varit drivande i projektet, skrivit, stickat och räknat ut antal maskor med mera.

ANNONS

– Stödjande med sin stora kunskap om binge har Irene Bergman i garnbutiken Nystan & Härvor varit. Utan Maria Ekblad, som kan binge men även är duktig på att digitalisera bingediagrammen, hade det inte blivit någon bok. För att det sedan ska bli en vacker bok behövs en fotograf. Mymmel Blomberg som gjorde bingeboken 2007 till hemslöjdsföreningens 100-årsjubileum har tagit helt underbara bilder. Pia Östlund, uppvuxen i Halmstad och numera verksam som designer i London, har formgett boken. Men det är många fler som har bidragit på olika sätt. Tillsammans är vi glada över att kunna presentera en ny bingebok.

Binge är ju en gammal halländsk sticktradition. Kan du berätta lite om var den kommer ifrån?

–Det var det fattiga Halland, med magra marker där det mest växte ljung efter allt brännande för att få fram lite växtnäring, som hittade ett annat sätt att försörja sig på. Fåren levde på ljunghedarna, ullen tog man hand om, stickkonsten (bingandet) kom in söderifrån. Man lärde sig tidigt sticka, redan på 1600–1700-talen, först sockor till armén men även det mer inkomstbringande med färger och mönster.Det är dessa mönster som finns arkiverade på Hallands konstmuseum och numera även är digitaliserade. Och det är dessa bingemönster som vi har använt i bokens stickbeskrivningar.

ANNONS

Vad har du för råd att ge den som är sugen på att börja sticka binge?

–Kom till Nystan & Härvor och kolla. Vår bok heter ”Sticka binge. Börja mönsterstickahalländskt binge” just för att den vänder sig till den som vill börja binga.

ANNONS