Här är regionens huvudspår för vaccinationslokaler

Vårdcentralerna kommer inte räcka till när den största majoriteten av hallänningar ska vaccineras. Nu kan vi presentera vilka externa lokaler Region Halland vill använda i Varberg, Falkenberg och Halmstad.

ANNONS
|

I förra veckan skrev vi om att Region Halland söker efter större lokaler att använda i den sista fasen av vaccineringen mot coronaviruset.

I fas 4 ingår de som är mellan 18 och 69 år som inte tillhör någon riskgrupp. I Halland rör det sig om runt 160 000 personer. Basen kommer vara vårdcentralerna i länet men det kommer inte räcka till.

Därför har en vaccinationsgrupp på Region Halland sonderat terrängen efter större lokaler att utnyttja under perioden. Johanna Wiechel Steier, kommunikationsdirektör på Region Halland, har tidigare sagt att de ska vara lättillgängliga lokaler och att det ska vara enkelt att hålla avstånd.

ANNONS

På onsdagsförmiddagen blev Tingbergshallen klar som lösning i Kungsbacka. Nu kan vi berätta vilka förslag som regionen har för resterande Halland.

I Varberg handlar det om Arena Varberg, i Falkenberg det gamla stadsbiblioteket och i Halmstad är det Halmstad Arena.

– Det här är våra huvudspår. De är tillräckligt stora, de ligger centralt och kan ta höjd för att vaccinera många, säger Johanna Wiechel Steier.

Det är i nuvarande stund inte helt klart att det blir de här alternativen.

Torbjörn Svanberg är projektledare för att etablera de externa lokalerna på Region Halland.

– Vad det gäller Varberg och Halmstad ser förutsättningarna bra ut från regionens perspektiv och vi har kommit långt i diskussionerna. Vi besökte lokalen i Falkenberg i dag och det ser ljust ut. Detaljer återstår innan vi går vidare, säger han.

Maria Sjödahl är förvaltningschef på kultur, teknik- och fritidsförvaltningen i Falkenberg. Hon säger så här om det gamla biblioteket:

– Det som är bra är att den står ju tom, vi behöver inte ställa in andra verksamheter. Den är stor och är tillgänglighetsanpassad. Den är central och det finns parkeringsmöjligheter. Den är alldeles ypperlig enligt oss.

När det gäller arenorna i Varberg och Halmstad pågår vanligtvis annan verksamhet där. Något som regionen tillsammans med kommunerna måste hantera om vaccineringen ska bli verklighet.

ANNONS

– Bilden jag har just nu är att vi inte tar upp hela arenan och att det kanske kan pågå verksamhet parallellt. Men jag kan inte svara på det nu, säger Torbjörn Svanberg.

Det finns kritik att ni borde varit ute tidigare och tagit fram lokaler, vad säger du om det?

– Visst, det är alltid bra att planera i god tid men det är många faktorer som varit osäkra. Nu tycker jag ändå att vi är i god tid och känner oss trygga med den här frågan. Fas 4 inleds tidigast vecka 14 och det är en stund till dess, säger hon.

ANNONS