svår fråga. ”De får sitta där, så länge det inte uppstår problem”, säger Oskar Albrektsson, handlare på Ica Nära i Bua.
svår fråga. ”De får sitta där, så länge det inte uppstår problem”, säger Oskar Albrektsson, handlare på Ica Nära i Bua.

Handlaren i Bua har ett dilemma

Det är på handlarns trapp de fattiga sitter. Utanför Icabutikens entré i Bua har det suttit människor som tigger i ungefär ett år. – Det är ett dilemma, säger Oskar Albrektsson, handlare.

ANNONS
|

Den här tisdagen sitter en kvinna i 35-årsåldern utanför livsmedelsbutiken i Bua. Hon säger hej ganska tyst och nickar till den som passerar.

–Det har väl suttit människor som tigger här sedan ett år tillbaka ungefär. De byter av varandra var tredje månad, berättar Oskar Albrektsson, handlare på Ica Nära i Bua.

I början fick han mycket reaktioner från kunder som klagade. Numera tycker han att det är lugnare.

– Jag tror att folk har vant sig lite.

– Det är ett dilemma. Vi som handlare står mellan kunder som är emot och kunder som är för. Kunder kontaktar mig och hotar med att välja en annan affär. Å andra sidan är det uppenbart fattiga och utsatta människor som är här.

ANNONS

Läs också: ”Jag är hemlös mor utan möjligheter”

Inom handeln är frågan om tiggeriet stekhet.

–Detta är vad man i branschen pratar om mest. Det är ju utanför våra affärer folk sitter och det är vi som anses onda om vi kör bort dem, säger Oskar Albrektsson.

Marken utanför äger kommunen och på allmän plats får vem som helst vistas.

– De får sitta där, så länge det inte uppstår problem. Affären blir en slags trygghet också. Det har hänt saker. En gång dök det upp en man som försökte få folk att skriva på en slags insamling för funktionshindrade. Han uppträdde konstigt och aggressivt. Det var uppenbart ett sätt att luras och han försökte jaga bort kvinnan som satt här utanför. Hon blev väldigt rädd och upprörd, sprang in till oss och bad om hjälp. Mannen måste ha blivit avsläppt här och hade inget med de som brukar sitta här att göra.

Vore det rätt att förbjuda tiggeri?

– Som handlare hade ett förbud underlättat, tydligt. Men jag tar inte ställning till det. Det finns ett mänskligt perspektiv, samtidigt har jag som handlare kunder som hotar med att lämna min butik och som tycker det är jobbigt. Det är en svår och komplicerad fråga och jag har inte lösningen.

ANNONS
ANNONS