Hamza Yalcin berättar från fängelset

– Turkiets despotiske president Erdogan har personligen beordrat att frihetsberöva mig. Han har utnyttjat Interpol för att utlämna mig till Turkiet. Det säger den svensk-turkiske journalisten och författaren Hamza Yalcin i telefon från fängelset i Barcelona.

ANNONS
|

Halmstadsbon och tvåbarnspappan Hamza Yalcin greps den 3 augusti i samband med en passkontroll på Barcelonas flygplats när han var på väg till London. Orsak: Turkiet hade efterlyst honom via Interpol för ”terrorpropaganda”.

I fängelset har han nu fått besök av Sveriges ambassadör i Spanien, Lars-Hjalmar Wide. Besöket har gett Hamza såväl glädje som styrka.

– Ett besök av Sveriges ambassadör betyder mycket. Han var trevlig. Det är inte lätt att tolka vad en diplomat säger, men hans kroppspråk berättade att han ville hjälpa. Jag ser ett ljus i den mörka tunneln, säger Hamza och berättar med sorg i rösten om de första hemska dagarna under och efter frihetsberövandet.

ANNONS

– Jag är en av Erdogans skarpaste kritiker. Alla som har kritiska åsikter om Erdogan definerar Erdogan och hans regim som terrorister. Och jag åtalas även för ”förolämpning av Erdogan”. I själva verket har jag bara använt mig av min yttrandefrihet.

Yalcin är chefredaktör för den turkiska vänstertidskriften Odak som ges ut i Istanbul.

– Aldrig i mitt liv hade jag föreställt mig att Spanien skulle lyssna på Erdogans order och ta de falska anklagelserna mot mig på allvar.

Yalcin åtalas för 20 artiklar i tidskriften Odak. Nitton av dem påstås ha undertecknats av honom under pseudonymen ”Cemalettin Can”.

– Polisen satte mina händer i bojor bakom ryggen. Det gjorde mycket ont i mina handleder och axlar, som skadats av tortyr under fängelsetiden i Turkiet på 80-talet. Jag är ju en fånge. Jag har förlorat min rörelsefrihet. Min kontakt med omvärlden är ytterst begränsad. Jag har ingen tillgång till internet, till exempel. Jag saknar det mycket. Tack och lov får jag ringa två samtal om dagen. Jag blev misshandlad i samband med gripandet och häktningen, säger han.

Vad vill du säga till den svenska allmänheten, inte minst till Halmstadsborna?

– Först och främst vill tacka alla i Halmstad och övriga Sverige för deras stöd till mig. Vad jag förstår så har medierna i Sverige uppmärksammat min svåra situation. Jag hoppas medierna fortsätter med uppmärksamheten, det är det enda som kan påverka de svenska myndigheterna.

ANNONS

Varför greps du just i Spanien? Du har ju besökt många andra länder såväl i som utanför EU?

– Ja, det är en gåta för mig. Jag har varit i till exempel Danmark, Holland, Österrike, Storbritannien Jag har till och med rest i Förenade Arabemiraten med mitt svenska pass utan att råka ut för ett frihetsberövande, säger han och fortsätter:

– Ett normalt fungerande land tar inte Erdogans Interpol-efterlysningar på allvar. Erdogan vill nonchalera den demokratiska friheten i Europa. Han får inte tillåtas agera så.

Enligt Yalcin riskerar han flera decenniers fängelsestraff om han överlämnas till Turkiet.

Frihetsberövandet av Yalcin har väckt starka reaktioner i Spanien. Dagligen rapporterar spanska medier om hans öde. Ledarsidor i Spaniens största dagstidningar, journalistförbund, samhällsdebattörer och jurister har gett stöd till honom och anser att Erdogan utnyttjar Interpol för att tysta sina kritiker i utlandet.

Dessutom kräver flera internationella organisationer som verkar för det fria ordet och pressfrihet att Yalcin omedelbart ska friges.

Den 11 september väntas den spanske åklagaren Ismael Moreno Chamarro besluta om Yalcin ska friges eller utlämnas till Turkiet, alternativt förlänga häktningen ytterligare fyrtio dagar.

ANNONS