Svårt skuldsatt. Yvonne fastnade för ”snabba” spel såsom bingo och roulette på internet. I dag har hon 400 000 kronor i skulder och söker hjälp för sitt spelberoende.
Svårt skuldsatt. Yvonne fastnade för ”snabba” spel såsom bingo och roulette på internet. I dag har hon 400 000 kronor i skulder och söker hjälp för sitt spelberoende.

Halmstadskvinna fick nog och sökte hjälp

Det började som ett oskyldigt bingo­spel för 50 kronor för tre år sedan. I dag har Yvonne över 400 000 kronor i skulder och söker hjälp för sitt spelberoende. – Jag tror att det här är ett ofantligt stort dolt problem, säger hon.

ANNONS
|

Yvonne är en kvinna i trettioårsåldern som bor i Halmstad. Hon har fast jobb, bil, sambo och bostadsrätt med ljusa tapeter på väggarna och skinnsoffa i vardagsrummet. Alltingi Yvonnes liv verkar vara bra – tills man tittar på bankkontot.

Yvonne har över 400 000 kronor i spelskulder. Skulder hon har ådragit sig under sina dryga tre år som spelberoende. Allt började när hon föll för reklamen på en bingo­sajt som erbjöd 50 kronor att spela för.

– Spelbolagen vill inte erkänna det, men när man börjar så vinner man mer, och då vill man spela mer, säger Yvonne och fingrar på sin mobiltelefon på köksbordet.

ANNONS

Det vände snabbt från vinst till förlust och skulderna hopade sig trots att hon sällan satsade mer än en tjuga åt gången. Spelsajterna som Yvonne spelade mest på klingar bekant från tv-reklamen.

– Problemet är att man inte trycker på knappen bara en gång. Där satt jag på kvällarna och spelade. Vissa kvällar spelade jag bort över 10 000 kronor och hade ont i magen när jag skulle gå lägga mig.

Så småningom kom sms-lånen in i bilden. Det första lånet Yvonne tog var på bara 2 000 kronor och det betalade hon tillbaka. Hon sökte hjälp hos en släkting och slutade spela i några månader. Men så fort ekonomin ordnat upp sig lite började hon spela på nytt.

– De flesta sms-lånebolag gör bara en mindre kreditupplysning och bryr sig inte om att kolla vilka skulder man har hos andra trots att de ofta tillhör samma moderbolag. Om de gjorde det så tror jag inte att lika många skulle få låna.

Nyligen uppgick Yvonnes månadskostnad, de vanliga kostnaderna som hyra plus avbetalningar på lån, till 85 000 kronor. Då blev det stopp. För första gången berättade hon sanningen om sina spelskulder för sin sambo.

ANNONS

– Jag sade bara att han skulle stänga av tv:n för att jag har någonting att berätta. Efteråt kändes det otroligt skönt att ha fått av mig den här enorma ryggsäcken. Samtidigt måste jag varje dag se hans ledsna ansikte och påminnas om att jag har svikit honom. Men nu ser jag i alla fall en framtid.

Yvonne och hennes sambo sökte hjälp hos Spelberoendes stödgrupp i Halmstad. Den hjälpte paret att spärra Yvonnes kort och internetinloggningar.

Trots att paret fick bra råd och hjälp där så ser Yvonne fram emot en lagändring som i framtiden skulle ålägga kommuner att ge behandling till spelberoende, särskilt med tanke på alla spelreklam på tv och internet.

– Häromdagen tittade jag på tv och tre av sex reklamfilmer var för spelsajter. Nu avskyr jag spelreklam. Folk sätter sig i så mycket knipa och ingen tar ansvar. Jag tror att det här är ett ofantligt stort dolt problem.

Fotnot. Yvonne heter i själva verket någonting annat.

ANNONS