Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Hallandstrafikens uppmaning inför skol- och arbetsstart

Hallandstrafiken vill se en branschgemensam strategi för hur kollektivtrafiken ska bete sig i höst.
– Vi behöver en nationell samsyn på det här, säger presschefen Peter Gyllander.

Resandet med kollektivtrafiken har minskat enormt under coronapandemin. Trots det är oron nu stor bland många att det ska bli trångt igen på tågen när skolorna drar igång och semestrarna är över i slutet på augusti och början på september.

På Hallandstrafiken följer man resandeutvecklingen noga och säger att de är beredda att agera. Men framförallt vill de se en branschgemensam strategi för hur alla kollektivtrafikbolag ska bete sig.

– Ett sådant arbete pågår och det är vi delaktiga i. Men det är inte klart än. För att det ska bli tydligt för resenärerna så gäller det att vi förhåller oss på samma vis, säger Peter Gyllander.

Han berättar att det finns vissa sträckor som haft problem med trängsel under sommaren. Det gäller bland annat linje 3 i Halmstad och bussarna till Ullared från både Varberg och Falkenberg. Men till hösten är det framförallt tågtrafiken där det kan komma att uppstå trängsel om pendlandet kommer igång igen.

Finns det några åtgärder ni kan ta till i förebyggande syfte?

– Det är svårt. Det går till exempel inte att lägga in flera avgångar för det är trångt på västkustbanan och tidtabellen planeras i december. Vi kan heller inte ta till längre tågset för det klarar inte stationerna av, säger Peter Gyllander.

Går det att ha någon prognos över hur resandet kommer att se ut?

– Nej, det är en helt ny verklighet vi lever i just nu. Det som gällde innan pandemin gäller inte längre.