Hallandstrafikens bussar öppnar framdörrarna igen

I mars 2020 beslutades det att de främre dörrarna på Hallandstrafikens bussar ska hållas stängda för att minska risken att chaufförerna smittas av coronaviruset. Ganska exakt ett år senare kommer dörrarna kunna öppnas igen, med ett skyddande plexiglas vid förarhytten.

ANNONS
|

Sedan bussarna i Halland slutade släppa på resenärer genom de främre dörrarna har det inte gått att köpa biljetter ombord, något som fått skarp kritik från resenärer. I december infördes tillfälliga pappersbiljetter som kan köpas på Hallandstrafikens kundservicebutiker.

I mars, ett år efter att framdörrarna öppnades senast, kommer bussarna åter igen kunna släppa på passagerare genom den främre dörren och biljettförsäljning kunna ske ombord.

LÄS MER:Äldre känner sig diskriminerade i kollektivtrafiken

– Det sker nu för att operatören har fått godkännande både fackligt och av Arbetsmiljöverket för detta plexiglas, säger Yasmine Möllerström Henstam, Hallandstrafikens kommunikations- och marknadschef.

Frågan om varför det dröjt ett år med att få plexiglas på plats bollas över till David Erixon, presschef för bussoperatören Nobina.

ANNONS

– Kollektivtrafiken har lite andra krav på sig än butiker och restauranger när det gäller skyddsglas, hur det är utformat och gällande trafiksäkerheten. Vi har inte kunnat installera det förrän det fanns ett godkännande från Arbetsmiljöverket som ställer hårda krav. Den prövningen blev klar i höstas och nu har man fortsatt arbetet med att ta fram prototyper för alla fordonsmodeller, säger han och fortsätter:

– Men även jag har hoppats att det skulle gått lite fortare.

Under hela mars månad kommer arbetet med att montera plexiglas i bussarna pågå, först ut är stadsbussarna i Halmstad. När alla bussar är utrustade med skyddande plexiglas kommer de tillfälliga pappersbiljetterna försvinna.

LÄS MER:Så skyddar Hallandstrafiken chaufförerna från corona

ANNONS