Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hallandstrafiken vill höja bötesbeloppet för tjuvåkning kraftigt. Bild: Jari Välitalo
Hallandstrafiken vill höja bötesbeloppet för tjuvåkning kraftigt. Bild: Jari Välitalo

Hallandstrafiken vill höja bötesbeloppet för tjuvåkning

Hallandstrafiken planerar en höjning av bötesbeloppet för den som åker fast för tjuvåkning. Till hösten kommer det förmodligen att bli 50 procent dyrare för den som ertappas utan giltig biljett.

Det är Hallandstrafikens styrelse som tagit beslutet att höja bötesbeloppet för tjuvåkning från dagens 1 000 kronor till att i framtiden handla om 1 500 kronor. Detta var något som Sveriges Radio P4 Halland var första att rapportera om.

Fuskåkandet med Hallandstrafiken har ökat drastiskt under pandemin. I en artikel i Hallands Nyheter i november berättade bolagets kommunikation- och marknadschef Yasmine Möllerstam-Henstam om en ökning med 150 procent av utfärdade bötesbelopp.

– Vi ska göra en analys av vad det beror på. Jag tycker att det borde vara självklart att man som resenär betala för sig. Precis som att du betalar när du handlar i en annan butik med självskanning köper du en biljett när du åker kollektivt, sa Yasmine Möllerstam-Hensam då.

Intäkterna från tjuvåkandet ökade markant

Ett normalår brukar intäkterna från tjuvåkandet ligga på omkring 200 000 eller 300 000 kronor. Pandemiåret 2020 stannade den intäkten på 650 000 kronor enligt P4 Halland.

Det nuvarande bötesbeloppet har legat fast i snart tio år. Kollektivtrafikkollegorna i Skåne, Västra Götaland och Jönköping har redan höjt sin avgift och tanken från Hallandstrafiken är att man nu ska lägga sig på samma nivå. De eventuellt ökade intäkterna kommer att gå till att finansiera kontrollerna.

Frågan om när höjningen kan träda i kraft ligger nu på Transportstyrelsens bord.

LÄS MER: Varbergs kommun ser neddragningarna som tillfälliga

LÄS MER: Hallandstrafiken vill dra in flera bussturer i Falkenberg

LÄS MER: Tio miljoner ska sparas in på minskat antal bussturer

LÄS MER: Hallandstrafikens nya biljett ska underlätta för distansarbete