Hallandstrafiken: Ta inte cykeln med på tåget i sommar om du inte måste

Cyklister som tänkt ta cykeln med på Öresundståget mellan Malmö och Göteborg i sommar kan behöva tänka om. Avstängningen vid Göteborg och inställda SJ-tåg gör att det kan bli ont om plats för cyklar. En viss del av sträckan tillåts cyklarna inte alls.

ANNONS
LocationHalland||

Mellan den 19 juni och den 21 augusti stängs tågtrafiken av mellan Mölndal och Göteborg för arbete med Västlänken. Men för cyklar är stoppet längre än så då den sista/första stationen som cyklar får följa med på tågen är Kungsbacka. Trapporna vid Mölndals station gör att Hallandstrafiken inte bedömer att det är lämpligt att ha cyklar med när alla ska gå på och av tåget där.

Man räknar också med mer trängsel på tågen eftersom SJ har ställt in sina tåg mellan Göteborg och Malmö under samma period. Uppmaningen från Hallandstrafiken är att inte ta cykeln med på tåget om du inte måste. Och de som behöver ha cykeln med sig får vara beredda på att de kan bli nekade att åka med.

ANNONS

– Vi tror att det kommer bli mycket folk, och cykel får man ta med i mån av plats. Är det för fullt kommer man inte med med cykeln. Det är samma regler som vi har under resten av året, säger Sofia Andersson, kommunikationsstrateg på Hallandstrafiken.

I dagsläget går det sju SJ-tåg i vardera riktning på vardagar mellan Göteborg och Malmö. Det är resenärer som brukar åka med de tågen som Hallandstrafiken nu tar höjd för eftersom Öresundståget blir ett möjligt alternativ på samma sträcka.

– Vi kommer försöka förstärka tågen så mycket vi kan och ha längre tåg, men det är svårt att veta hur många det kommer bli som väljer Öresundståget istället, säger Sofia Andersson.

Det här gäller för cyklar på tåg

Enligt Öresundstågs regler får cykel tas med i mån av plats. Det får max vara nio cyklar i den vagn som är hänvisad till cyklar, barnvagnar och större bagage. Det är en eller två sådana vagnar beroende på om det är ett långt eller kort tåg. Det är alltid personalen ombord som avgör när tåget är fullt, och den som blir nekad att följa med får vänta på nästa avgång. Uppmaningen att resa utan cykel om man kan gäller för perioden 19 juni till 21 augusti.

ANNONS