Hallandstrafiken ställer in all busstrafik i länet – på grund av halka

Den plötsliga blixthalkan i Halland försvårade för trafiken och alla linjebussar in i länet som körs av Hallandstrafiken ställdes in. Från klockan 16 började bussarna rulla igen – men förseningar väntar under eftermiddagen och kvällen.

ANNONS
|

Stads- och regionbussarna som trafikeras av Hallandstrafiken har börjat rulla igen.

– Från klockan 16 började de rulla långsamt. Halkbekämpningen har gjort sitt och vi gör bedömningen att vi kan börja rulla. Men sedan ska bussarna till rätt ställe och rätt tidtabell så det blir stora störningar under eftermiddagen och delar av kvällen, säger Peter Gyllander, presschef på Hallandstrafiken, och fortsätter:

– Det är några enstaka landsbygdslinjer som inte kommer att komma i gång alls.

Var på landsbygden gäller det?

– Jag har inte fått den listan tyvärr, men det är väldigt få bussar som har få resenärer.

Hur stora förseningarna blir på respektive busslinje kan Gyllander inte svara på.

ANNONS

– En kvart är det alldeles säkert, kanske en halvtimme på vissa.

Resenärer rasar i kommentarsfält på Facebook

Hallandstrafiken gick på sin Facebooksida ut med ett ”akutmeddelande” till resenärerna. Inlägget har kommenterats flitigt och Hallandstrafiken är i flödet överösta med kritik.

Hur är det tänkt att barnen ska komma hem från skolan? Alla har inte föräldrar som är hemma och kan hämta dem dagtid! Ska de gå hem?”, skriver en resenär.

Den som tagit detta beslut borde få sparken omedelbart. Det är fullt möjligt att framföra en buss på hala vägar. Man anpassar farten och avståndet till framförvarande fordon efter de förutsättningar som råder helt enkelt”, skriver en annan.

Peter Gyllander har däremot uppfattningen att de flesta har haft förståelse över beslutet som innebar att samtliga bussar ställdes in i länet, exklusive i Kungsbacka där bussarna trafikeras av Västtrafik.

– De allra flesta har förståelse att vi inte vill ut och köra när våra rutinerade chaufförer bedömer att det inte är säkert. Det är bara av säkerhetsskäl. Sedan har vi vår största förståelse att det ställer till det, men jag upplever nog att de allra flesta har någon sorts förståelse, säger han.

Serviceresorna ställdes inte in

Det var P4 Halland som först rapporterade om de inställda bussarna. All busstrafik regionalt och inne i städerna som påverkades, inklusive skolbussar. Serviceresorna var dock fortsatt i gång.

ANNONS

– Även om det ställer till det för resenärer som inte kan ta sig hem är det också för deras säkerhet. Det är jättehalt även på trottoarer och olyckor kan ske, uppgav Peter Gyllander när beslutet togs.

– De som har skolskjuts med personbil kommer att komma hem men det kan vara vissa förseningar.

Även färdtjänster gick enligt plan men även där var Hallandstrafiken tvungna att vidta åtgärder.

– Vi tar inte emot fler utresor som inte redan är bokade. Vi prioriterar passagerare som måste hem eller som behöver akut vård.

Väntande resenärer

På busstationen i Varberg strax före 16.00 väntade den uppgivne resenären JR med familj på bussen. De är från Singapore och är i Sverige på semester. I kväll skulle de ut till Ästad för en natt på hotell.

– Vi har väntat här i över en timme och vet inte hur vi ska ta oss dit nu. När vi ringer taxibolaget säger de att de inte har några tillgängliga bilar, förklarar JR.

På plats är trafikinformatören Tomas Högenborg. Han går ut med Hallandstrafikens information till resenärerna på plats. När HN pratar med JR kommer de efterlängtade nyheterna att linjetrafiken börjar rulla igen.

– Vi blev väldigt glada för den varma chokladen också, utbrister mamman.

ANNONS

Jonas jobbar i Varberg och bor i Ullared. När han fick syn på att stadsbussarna börjat åka gick han till busstationen för att se om inte även linjebussarna skulle börja rulla.

Katharina handleder den nyblivna busschauffören Mamoun. De har precis fått en liten paus från körningen och ska nu sätta igång med körningen till Falkenberg.

Hur har det varit att köra idag?

– Det var okej till en början, men runt lunch blev det mer halt. Nu när vi kör igen har de förhoppningsvis hunnit sanda vägarna, säger Katharina.

ANNONS