Jörgen Warborn är riksdagsledamot för Moderaterna. Foto: Daniel Molund
Jörgen Warborn är riksdagsledamot för Moderaterna. Foto: Daniel Molund

Hallandspolitikern om it-skandalen: "Mycket blekt svar"

Under måndagen höll statsminister Stefan Löfven presskonferens efter den uppmärksammade it-skandalen på Transportstyrelsen. M-politikern Jörgen Warborn är inte nöjd med svaren, men Jana Nilsson (S) upplever att regeringen agerar.

ANNONS
|

Ett av presskonferensens besked var att Stefan Löfven fick information om Transportstyrelsens it-läcka först i januari 2017. Han meddelade även att det pågår utredningar – både kring haveriet på Transportstyrelsen och hur myndigheter i framtiden ska jobba med outsourcing av exempelvis it-drift.

Hallandspolitikern Jörgen Warborn som företräder Moderaterna i riksdagen är inte nöjd med Stefan Löfvens besked. Mest kritisk ställer han sig till att oppositionen inte blev informerade om bristerna i utrikesnämnden. Löfven hänvisade till att det pågick en förundersökning mot Transportstyrelsens tidigare generaldirektör Maria Ågren, men den förklaringen är inte tillräcklig, anser Jörgen Warborn.

– Det tycker jag är ett mycket blekt svar i sammanhanget. Statsministern har konstaterat att det här är ett haveri, och överbefälhavare Micael Bydén konstaterar att det är en säkerhetsrisk. Trots det väljer de att undanhålla information, säger han.

ANNONS

Warborn upplever att hela bilden inte är presenterad. Exempelvis kvarstår frågan varför inrikesminister Anders Ygeman och försvarsminister Peter Hultqvist inte informerade statsministern tidigare, trots att de kände till bristerna inom myndigheten.

Flera allianspartier har under den senaste veckan väckt frågan om misstroendevotum gentemot statsråd, men det bör vänta enligt Warborn.

– Jag tycker att man ska invänta informationen som kommer på utskottsmötena i morgon (tisdag) innan man tar nästa steg och eventuellt väcker misstroendeförklaring. Informationen där är avgörande, säger han.

Varbergs oppositionsråd Jana Nilsson (S) upplever att regeringskansliet trots allt har agerat under perioden de känt till uppgifterna. Han tycker att frågan i första hand handlar om den bristande hanteringen på Transportstyrelsen.

– Det blir politik utav det här också. Man hotar självklart med misstroendevotum och det gör man innan man gått till botten med vad som har hänt. När det gäller det politiska ansvaret tycker jag att vi ska avvakta och se vad Konstitutionsutskottet och andra utredningar kommer fram till, säger han.

Jana Nilsson vill hellre fokusera på förebyggande åtgärder, och känner förtroende för statsministern. Det största ansvaret ligger hos Transportstyrelsen, menar han.

– Det är myndigheten som är ansvarig och det är myndighetschefen som har gjort den stora tabben, inte politiken i sig.

ANNONS

ANNONS