Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lovisa Aldrin (L) hoppas att helgens partiråd resulterar i en tydligare markering emot ett framtida samarbete med SD.
Lovisa Aldrin (L) hoppas att helgens partiråd resulterar i en tydligare markering emot ett framtida samarbete med SD.

Hallandsliberaler om ödesfrågan vid helgens partiråd

Partistyrelsens förtydligande kring samarbete eller inte med SD efter nästa val är otydligt. Det skapar en splittring inom Liberalerna i ett väldigt känsligt opinionsläge.

På söndag ska Liberalernas partiråd besluta om hur partiet ska samarbeta med andra partier efter nästa val. Partiledaren Nyamko Sabuni vill att Liberalerna ska sikta på att sitta i en borgerlig regering.

En het fråga har blossat upp efter att Sabuni öppnat för samarbete med alla partier, inklusive Sverigedemokraterna. Frågan har skapat en djup splittring i Liberalerna.

Margareta Jonsson (L), som sitter i både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i Laholm, berättar att hon står väldigt långt ifrån Sverigedemokraterna. Hon tycker samtidigt att det är olyckligt att debatten tas inför öppen ridå.

– Det hade varit skönt om man enats om linje i partiet, utan en massa tyckande utifrån. Det är lite synd att många ledande liberaler gick ut tidigt och krävde svar från Sabuni, konsekvensen blir då att det ska hastas fram ett beslut, rätt lång tid före valet, säger hon.

”Väldigt splittrande”

En av liberalerna som gått ut offentligt i veckan är Gunnar Nordmark, ordförande för Liberalerna i Kronobergs län. Han talar om att ”rädda partiet” och beskriver en situation där många förtroendevalda i kommuner och regioner kan komma att hoppa av, om Sabuni-linjen skulle vinna, enligt TT.

– Det har blivit väldigt splittrande för Liberalerna. Det stämmer att det finns de som säger att de kommer gå ur partiet om det blir någon form av samarbete med SD, säger Margareta Jonsson.

– Samtidigt tror jag att man är naiv om man tror att Sverigedemokraterna inte kommer få något inflytande alls – de är uppe på 20 procent nu. Att tro att SD kommer finna sig i att sitta lugnt utanför, det tror jag inte är möjligt, oavsett vilken koalition det är som styr.

Om man då ”öppnar för samarbete med alla partier”, inklusive SD, vad tror du att det kommer ge för eko ute i kommunerna?

– Personligen tror jag dock att striden är långt ifrån över, oavsett om det blir ett beslut på söndag eller inte. Den stora falang som eventuellt blir missnöjd, om Nyamkos sida skulle vinna, tror jag kommer att fortsätta kämpa och vässa sina argument tills dess att vi har landsmöte.

Liberalerna är ett krisdrabbat parti. Nyligen visade en opinionsmätning på 2,8 procent. Hur lägligt är det då med en intern splittring?

– Jag är rädd för att partiet försvinner, tyvärr. Kommer man inte in i riksdagen så glöms man snabbt bort. Förr i världen hade vi skolan som den viktigaste frågan, men den har alla andra partier anammat. Så det här är inte alls lägligt. Det behövs ett socialliberalt parti som också värnar de svaga i samhället.

Står något annat

Lovisa Aldrin, kommunråd för Liberalerna i Halmstad och förste vice ordförande för Liberalerna Västsverige, bekräftar att partiet är väldigt splittrat. Hon är själv inte med som ombud under söndagens partiråd, men skulle gärna se att det fyrsidiga, förtydligande dokument som partiledningen tagit fram skulle förtydligas ännu bättre:

– Det finns verkligen inte en linje inom partiet. Dokumentet är otydligt, eftersom det står väldigt tydligt att det inte är aktuellt att budgetförhandla med ytterkantspartierna, i nästa mening står det något annat. Det finns en osäkerhet och vi hade gärna sett att man förtydligar det, var går den röda linjen? säger hon.

Står långt ifrån vår ideologi

Lovisa Aldrin hänvisar till att om man lyssnat på partiledaren Nyamko Sabuni har hon varit tydlig med att inte vilja öppna för samarbete med SD.

– De har fortfarande en ideologi som står väldigt långt ifrån vår, men däremot handlar det om att kunna samtala i de frågor där vi har liknande åsikter, som exempelvis förstatligande av skolan.

Hon beskriver att konflikten i grunden handlar om många inom partiet hellre skulle vilja vänta och gå till val på partiets egen politik och att man väntar till efter valet med att förhandla om eventuella samarbeten. Men att partistyrelsen vill se en tydlig viljeinriktning redan nu.

– Man tycker att dokumentet inte tillräckligt tydligt tar avstånd ifrån ett formaliserat budgetsamarbete med SD, men lyssnar man på Nyamko säger hon att Liberalerna aldrig skulle ingå i ett formaliserat budgetsamarbete. Till och med jag som läst det här dokumentet tio gånger och haft otaliga möten om det, kan känna att det är svårt att sia om vad det innebär, säger Lovisa Aldrin.

Vill se tydligare markering mot SD

Hon ser en förklaring till hettan i diskussionen i Liberalernas tradition, att många inom partiet upplever sig som värderingstunga, stolta idealister.

– När det kommer till ideologi kommer det alltid bli stora diskussioner kring hur man står. Det spelar in, säger hon och deklarerar:

– Jag är som sagt inte ombud, men jag skulle vilja se en tydligare markering emot ett budgetsamarbete med SD.