En militär från Halland får behålla sin tjänst trots att han dömdes för ringa misshandel.
En militär från Halland får behålla sin tjänst trots att han dömdes för ringa misshandel.

Halländskt gruppbefäl misshandlade sambo - fick behålla jobbet

Ett halländskt gruppbefäl knuffade in sin gravida sambo i en vägg och dömdes till ringa misshandel. Dessutom ska han ha hotat en släkting. Trots det får han behålla sin tjänst inom Försvarsmakten.

ANNONS
|

I september dömdes en man i 30-årsåldern för olaga hot och ringa misshandel till villkorlig dom och dagsböter på totalt 34 200 kronor.

Mannen ska för drygt två år sedan ha bråkat med sin gravida sambo. I bostaden följde han efter och ställde sig i vägen för henne. Han flyttade inte på sig, vilket gjorde att kvinnan kände sig trängd.

Hon ska då ha tagit tag i mannens skägg och han svarat med att ta ett hårt grepp om hennes armar och tryckt in henne i en vägg. En släkting till kvinnan blev vittne till händelsen.

Vid ett senare tillfälle ska han också ha hotat släktingen efter ett infekterat bråk.

ANNONS

Paret separerade senare och kvinnan fick genom socialtjänsten placering på skyddat boende och ansökte även om skyddad identitet.

Straffvärdet för de båda brotten motsvarar en månads fängelse. Men då mannen var ostraffad sedan tidigare och bråket låg en bit bak i tiden blev det en villkorlig dom.

Mannen är anställd som gruppbefäl inom Försvarsmakten och var rädd att förlora sin tjänst. Han ska hela tiden varit öppen med den rättsliga processen för sin arbetsgivare.

Frågan om mannen skulle få behålla sin anställning ansvarade Försvarsmaktens personalansvarsnämnd för. Den 27 januari togs beslutet att han skulle få behålla sin anställning.

Motiveringen lyder: ”Personalansvarsnämnden finner att den brottslighet som NN fällts till ansvar för är av sådan art att förtroendet för honom är skadat. NN har dock varit öppen med vad som hänt gentemot sin chef och den pågående brottsmålsprocessen som trots det låtit honom fortsätta arbeta som tidigare. Personalansvarsnämnden anser att det i detta fall saknas förutsättningar för att säga upp NN från hans anställning i Försvarsmakten”.

Tidningen har varit i kontakt med kommunikationsavdelningen på Försvarsmakten.

”I enlighet med Försvarsmaktens policy kommenterar vi inte enskilda personalärenden”, skriver pressekreterare Therese Fagerstedt i ett mejl.

Därför kan vi inte berätta hur de resonerat och var gränsen går för att få behålla sin tjänst.

ANNONS
ANNONS